ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κληρώνει» (και) για εκλογές στο σημερινό Eurogroup

10:09 - 26 Ιαν 2017 | Πολιτική
«Κληρώνει» (και) για εκλογές στο σημερινό Eurogroup
Καθοριστικό για τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο θα είναι το σημερινό Eurogroup, καθώς οι πιέσεις που θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ή η δυνατότητα επίτευξης ενός συμβιβασμού, θα κρίνουν ακόμη και την προσφυγή ή μη σε πρόωρες κάλπες.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και όσο οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν άγνωστες καθώς η πρόσφατη επιστολή Τσακαλώτου δεν είχε κάποια συγκεκριμένη αναφορά, το κρίσιμο στην σημερινή συνεδρίαση θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Τόμσεν και Σόιμπλε, οι οποίοι θεωρείται και ότι είναι σε μία μορφή συνεννόησης και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. 

 

Σε περίπτωση που οι πιέσεις για άμεση νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 παραμείνουν έντονες και η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές» της, οι πολιτικές εξελίξεις θεωρείται πιθανό να επιταχυνθούν, καθώς μία αποτυχία του σημερινού συμβουλίου στην ουσία θα αναβάλει επ’ αόριστον την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την χώρα να παραμένει μετέωρη και εισέρχεται πάλι σε κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας.

 

Στο φόντο αυτής της κρίσιμης συνεδρίασης ο κ. Τσίπρας από την Τετάρτη έδωσε μία εικόνα για τις διαθέσεις του. Με την συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών δήλωσε, αφενός, ότι δεν είναι διατεθειμένος να πάρει ούτε ένα ευρώ μέτρα και αφετέρου ότι δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά «τι νόημα έχουν τώρα;». 

 

Η δήλωση αυτή μόνο ως κατηγορηματική διάψευση του σεναρίου δεν αντιμετωπίστηκε από πολιτικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους μετά το σημερινό eurogroup οι εκλογές μπορεί και να αποκτήσουν νόημα. 

 
Άγγελος Κωβαίος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.