ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα Τσίπρα από τη Σερβία σε όσους αμφισβητούν τα σύνορα

09:17 - 31 Ιαν 2017 | Πολιτική
Μήνυμα Τσίπρα από τη Σερβία σε όσους αμφισβητούν τα σύνορα
«Μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να χτιστούν υγιείς διμερείς σχέσεις» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι προς γειτονικές χώρες οι οποίες προβάλλουν ανεδαφικές διεκδικήσεις και ακολουθούν αναθεωρητικές πολιτικές.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Politica, ο πρωθυπουργός δέχθηκε την δημοσιογραφική παρατήρηση «αντιμετωπίζετε αρκετά προβλήματα με τους γείτονες. Με την Αλβανία, το θέμα που εκκρεμεί με τα Σκόπια, η Τουρκία η οποία επιθυμεί την αλλαγή της Συνθήκης της Λοζάνης και δεν κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις της στα ελληνικά νησιά…».

 

Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει:

 

«Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες, πάγιες θέσεις στην εξωτερική της πολιτική και δη στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες. Επιδιώκουμε ενεργά την ειρήνη και την συνεργασία και την ίδια στιγμή διαφυλάσσουμε σταθερά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

 

Η αναζωπύρωση του εθνικισμού- μεταξύ άλλων και μέσω της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών στις οποίες οικοδομήθηκαν οι διπλωματικές μας σχέσεις- υπονομεύει τις συγκροτημένες προσπάθειές που καταβάλουμε εδώ και καιρό για ενίσχυση της καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

 

Αναφερθείς στην πορεία της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη στην «σκληροπυρηνική» πλευρά των δανειστών και επέσεισε τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης λέγοντας μεταξύ άλλων: «η αξιολόγηση καθυστερεί εξαιτίας ορισμένων παράλογων απαιτήσεων για μέτρα λιτότητας, από ένα μειοψηφικό τμήμα των πιστωτών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα τόσο διότι είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και περνά σε φάση ανάκαμψης αλλά και ότι δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη μια πιθανή αναθέρμανση του ελληνικού ζητήματος».

 

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας αλλά βλέπει προοπτική. Αυτή η προοπτική όχι απλά δεν πρέπει να υπονομεύεται από κάποιους αλλά αντιθέτως να ενισχύεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

 

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και συμπλήρωσε ότι πέρα από τις παραδοσιακά καλές σχέσεις, διανοίγονται θετικές προοπτικές οικονομικής συνεργασίας.

 

Όπως είπε:

 

«Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία στο θέμα των μεταφορών και συνολικά των υποδομών, με ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά-Βελιγραδίου που προσβλέπουμε ότι θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Κινεζικού σχεδίου «One Belt One Road». Ασφαλώς, θα συζητήσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς του πολιτισμού και βέβαια του τουρισμού όπου έχουμε σημαντικές σχέσεις. Δεδομένη είναι και η κοινή μας πρόθεση να εργαστούμε εντατικά στον τομέα της ασφάλειας. Ο πολιτικός μας διάλογος είναι πολύτιμος δεδομένων των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε – και πρέπει να τον αναβαθμίσουμε».

 

Γ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.