ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες τουρκικές πρόκλησεις: Ρεκόρ παραβιάσεων και «κραυγές» πολέμου!

17:09 - 01 Φεβ 2017 | Πολιτική
Νέες τουρκικές πρόκλησεις: Ρεκόρ παραβιάσεων και «κραυγές» πολέμου!
Μια νέα προκλητική δήλωση έρχεται από την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα των Ιμίων, μερικές ώρες αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος προχώρησε σε ρίψη στεφάνου στο σημείο με ελικόπτερο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, βουλευτής Σμύρνης του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, έφτασε στο σημείο να απειλήσει... ακόμα και με πόλεμο τη χώρα μας, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (τουρκική ονομασία για τα Ίμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε», έγραψε σε ανάρτησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής είχε αναφερθεί και εχθές στο θέμα με αναρτήσεις του, σημειώνοντας τα εξής: «Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996».

Αλυσιδωτές παραβιάσεις όλη την ημέρα

Μπαράζ... παραβιάσεων πραγματοποιείται από την Άγκυρα μετά τη σημερινή ρίψη στεφάνου του Πάνου Καμμένου στα Ίμια. 

Μισή ώρα μετά την αποχώρηση του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο Πάνος Καμμένος, από την περιοχή των Ιμίων οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από το σημείο.

Συγκεκριμένα στις 7.43 έγιναν 8 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά, οι 6 πάνω από τα Ιμια και οι 2 πάνω από την Καλόλιμνο.

Αμεση ήταν η απάντηση της Ελληνικής Πολεμική Αεροπορίας καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν στον αέρα και άμεσα προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΑ πέταξαν με ελικόπτερα πάνω από τα Ιμια και προχώρησαν σε ρίψη στεφάνου στη μνήμη των τριών πεσόντων της κρίσης των Ιμίων το 1996 Χριστόδουλο Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψό και Παναγιώτη Βλαχάκο.

Νέες απειλές προς την Ελλάδα και… «απαγορεύσεις» για το Αιγαίο

Μήνυμα στην Αθήνα έστειλε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ, λίγο μετά τις νέες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στα Ίμια και την Καλόλιμνο την ώρα που ο Πάνος Καμμένος έρριπτε στεφάνι για τους πεσόντες της κρίσης του 1996.

Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Η Ελλάδα όπως και στα Ίμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» ισχυρίστηκε ο Καϊνάκ.

Όπως πρόσθεσε, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη». 

Οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών

Πάνω από Ιμια και Καλόλιμνο πέταξαν τα τουρκιά μαχητικά. Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών F16 πέταξαν:
το ένα στις  07:43 πάνω απο N. IMIA ΣTA 8.3 χλμ ύψος.

07:57 ANΩΘEN N. IMIA ΣTA 8 χλμ ύψος
08:25 ANΩΘEN N. IMIA ΣTA περίπου 5.5 χλμ ύψος
08:41 ANΩΘEN N. KAΛOΛIMNO ΣTA 8 χλμ ύψος
Tο δεύτερο F-16:

07:59 ANΩΘEN N. IMIA ΣTA 8.3 χλμ ύψος
08:24 ANΩΘEN N. IMIA ΣTA 5.5 χλμ ύψος
08:27 ΑΝΩΘEN N. KAΛOΛIMNO ΣTA 5.5 χλμ ύψος,
08:28 ANΩΘEN N. IMIA ΣTA 6 χλμ ύψος

Συνέχισαν τις προκλήσεις τα τουρκικά μαχητικά

Ακόμη δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο νέες υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια μετά τις 9:00.

Συγκεκριμένα στις 09:08 το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου ένα τουρκικό F-16 πέταξε στα 23.000 πόδια πάνω από τα Ίμια.Λίγα λεπτά μετά και συγκεκριμένα στις 09:15, ένα άλλο τουρκικό F-16 έκανε και νέα υπέρπτηση επίσης σε ύψος 23.000 ποδών πάνω από τις βραχονησίδες Ίμια.

Βίτσας για τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω

«Δεν θα απεκδυθούμε του δικαιώματός μας μέσα στο χώρο της δική μας κυριαρχίας να αποτίουμε τις οφειλόμενες τιμές για τους πεσόντες μας», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ1, με αφορμή τη σημερινή τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή των Ιμίων.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα προβοκάτσιας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς αντιμετωπίζουμε όλη την κατάσταση των προκλήσεων και των πιθανών προβοκατσιών με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα.

Αποφασιστικότητα σημαίνει, ότι στο βαθμό που γίνονται οι παραβιάσεις, τις αναχαιτίζουμε. Η διαδικασία κατευνασμού δεν είναι η κατάλληλη διαδικασία. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Διπλωματικά κάνουμε ό,τι πρέπει και αμυντικά κάνουμε ό,τι πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων την Κυριακή, σχολίασε: «Είναι μια συμπεριφορά η οποία δεν δίνει δύναμη στη φίλη και σύμμαχο χώρα, αλλά δείχνει την αδυναμία της. Ήταν μια πρόκληση την οποία την αναμέναμε, όχι σε επίπεδο αρχηγών. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που η τουρκική πλευρά πάει να χειριστεί και εσωτερικά και εξωτερικά την υπόθεση της μη έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου», επισήμανε περαιτέρω.

Στην ίδια συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε, δηλαδή να ψηφίσουμε από τώρα προληπτικά μέτρα για το 2019. Κανένα νέο μέτρο για το 2019 δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή».

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε, είναι «τα εργασιακά, όπου η δική μας θέση είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα δημοσιονομικά, όπου υπάρχει μια διαφορά περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ μιλάει για 800 εκατ. ευρώ. Στα 86 δισ. ευρώ της συμφωνίας δεν προβλέπεται χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα που δεν προβλέπονται, ιδιαίτερα όταν το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο», παρατήρησε.

Παράλληλα, σχολίασε ότι «το ΔΝΤ λέει πράγματα τα οποία είναι αντικρουόμενα. Θέλει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, αλλά δέχεται το 3,5% αλλά και να πάρουμε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Η ΕΕ λέει 3,5%, αλλά κανένα καινούργιο μέτρο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «που λέει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019; Θα πρέπει να πει ναι ή όχι».

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης να φτάσουμε σε λύση που θα είναι ικανοποιητική και δεν θα περιέχει προληπτικά μέτρα. Και αυτό το σενάριο θα γίνει», ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν έχει ανοίξει ποτέ θέμα δραχμής και ευρώ για την κυβέρνηση».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 01 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.