ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών-Καταλύτης οι εξελίξεις σε ΔΟΛ-Mega

11:15 - 02 Φεβ 2017 | Πολιτική
Το νέο παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών-Καταλύτης οι εξελίξεις σε ΔΟΛ-Mega
Με φόντο την συζήτηση στην Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, όπου η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά φανέρωσε τις διαθέσεις της έναντι του Τύπου, με στοχοποιήσεις και προσωπικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εκδοτών, επιχειρείται να ξεκινήσει και πάλι η διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Έπειτα από το ναυάγιο κατά την προηγούμενη διαδικασία και την ακύρωσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εξελίξεις στα ΜΜΕ και ειδικότερα το ντόμινο που προκαλεί η κατάρρευση του ΔΟΛ, δίνει νέα στοιχεία που αναμένεται να καθορίσουν την στάση πολλών «παιχτών» στην νέα παρτίδα. 

Είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό το σημείο κάποιες ενδείξεις που φανερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες: 

 

  • η διάθεση που φέρεται να έχει εκδηλώσει ο Φ. Μπόμπολας να επαναλειτουργήσει το Mega - αν και δεν πρόκειται για προσωπική του υπόθεση, καθώς ρόλο κλειδί έχει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που, επιπλέον, δεν πήρε άδεια στον προηγούμενο διαγωνισμό 
  • η εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ιβάν Σαββίδη, ενός από τους υπερθεματιστές του ακυρωθέντος διαγωνισμού να αναλάβει τον ΔΟΛ - κατά πολλούς με χρήματα που θα προέλθουν από την επιστροφή των πρώτων δόσεων για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Άγνωστο αν θα θελήσει υπό τις νέες συνθήκες να «ποντάρει» και πάλι στις τηλεοπτικές άδειες
  • Κρίσιμη λεπτομέρεια σε όλο αυτό το παιχνίδι είναι το μερίδιο του ΔΟΛ στο Mega, το οποίο δεν είναι πλειοψηφικό, αλλά καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο του καναλιού. 

 

 

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι στην επιστολή του προς το ΕΣΡ για την εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας, ο Ν. Παππάς αφήνει ανοιχτό το θέμα του αριθμού των αδειών, ακυρώνοντας έτσι την λογική των «τεσσάρων που χωρούν στην αγορά», στην οποία τόσο είχε επιμείνει και που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην προηγούμενη φάση. Άρα μπορεί οι τέσσερις να γίνουν πέντε ή και έξι ή ξαφνικά το Mega να κριθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό…

«Επισημαίνεται ότι με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις που έχουν ήδη επέλθει στο ν. 4339/2015 δυνάμει του οποίου κα διενεργηθεί ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, η Αρχή Σας θα πρέπει να διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη της προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό τόσο του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών όσο και για την τιμή εκκίνησής τους», αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνο.

Στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα ένα σενάριο, το οποίο φαίνεται ότι έχει ως καταλύτη για την επαλήθευσή του ή μη, τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. 

Σύμφωνα με αυτό, κάποιοι «παίχτες» με βλέψεις για τον Τύπο και διασυνδέσεις σε κυβερνητικά κέντρα, θα επιδιώξουν την ενοποίηση υπό μία ομπρέλα του ΔΟΛ ή κάποιων κομματιών του, του Πήγασου και εν τέλει και του Mega. 

Μία τέτοια εξέλιξη αν και εφόσον διαμορφωθούν οι συνθήκες, αναμένεται ότι θα ανατρέψει τους χειρισμούς της προηγούμενης φάσης, αφού η λογική για την οποία το Mega είχε αποκλειστεί από την διαδικασία φαίνεται ότι θα ξεχαστεί… Μία κρίσιμη λεπτομέρεια εν προκειμένω θα είναι, αν και εφόσον επαναλειτουργήσει το Mega, τι στάση θα τηρήσει έναντι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στις πολιτικές του εκπομπές και σχόλια.

Σε αυτό το τοπίο, το ενδιαφέρον θα στραφεί σύντομα στην στάση που θα τηρήσουν οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, με πρώτους τους ομίλους ΣΚΑΙ και Αντέννα και την πλευρά Μαρινάκη να ακλουθεί, καθώς οι δύο πρώτοι έχουν σταθμούς εν λειτουργία, ενώ ο τρίτος όχι.

Σημαντικό στοιχείο σε όλο το παιχνίδι θα είναι ο χρόνος διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού, αν δηλαδη θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα πριν την προκήρυξη εκλογών ή όχι. 

 

Άγγελος Κωβαίος 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:32 - 02 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.