ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση «πολιτική λύση» από τον Τσίπρα στη Μάλτα

09:00 - 03 Φεβ 2017 | Πολιτική
Επιχείρηση «πολιτική λύση» από τον Τσίπρα στη Μάλτα
Με βλέψεις για ουσιαστικές επαφές που θα βοηθήσουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση ταξιδεύει στη Μάλτα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου θα δώσει το παρών στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε..

Η πρώτη συνεδρία είναι προγραμματισμένη για τις 10.00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσει στις 12.45 μ.μ., με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία. Μία ώρα μετά, θα γίνει το ανεπίσημο γεύμα, ενώ στις 4 μ.μ. ως τις 5 μ.μ. θα δοθούν οι συνεντεύξεις Τύπου από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στις 5.15 μ.μ. θα αρχίσει η 2η συνεδρία, που αναμένεται να τελειώσει δύο ώρες μετά.

 

Στο περιθώριο των εργασιών αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες εποικοδομητικές συναντήσεις, με ηγέτες της ΕΕ, έχοντας βασικό του... μότο την εξεύρεση "πολιτικής λύσης", προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι θεσμοί.

 

Η Αθήνα αναζητά διέξοδο στις "παγωμένες' διαπραγματεύσεις και στη Σύνοδο της Μάλτας ο Πρωθυπουργός θα αναζητήσει συμμαχίες, ποντάροντας στο γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ έχουν εντός του 2017 εκλογικές αναμετρήσεις και δεν θέλουν να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να δείξει πως η Ελλάδα έχει κάνει όσα είχε συμφωνήσει και πως ορισμένοι από τους δανειστές απλώς θέτουν παράλογες απαιτήσεις.

 

Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία ακόμα και η Ισπανία είναι χώρες στις οποίες ποντάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το σημαντικότερο είναι να υπάρξει προσέγγιση με την Άνγκελα Μέρκελ.

 

Είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να συναντηθεί κατ` ιδίαν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και να συζητήσουν το θέμα της αξιολόγησης και το πώς θα μπορούσε να κλείσει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

 

Η κα. Μέρκελ πηγαίνει στη Μάλτα απευθείας από την Τουρκία, όπου είχε συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σίγουρα θα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό. Με αυτή την ευκαιρία, θεωρείται βέβαιο πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, θα θέσει και το θέμα της αξιολόγησης. Και έχει φυσικά τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε τι κλίμα θα συναντήσει.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 03:12 - 03 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.