ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραγασάκης: Οι δανειστές ευθύνονται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης

21:23 - 07 Φεβ 2017 | Πολιτική
Δραγασάκης: Οι δανειστές ευθύνονται για την καθυστέρηση της αξιολόγησης
Την αναγκαιότητα για ένα νέο παραγωγικό, αξιακό και κοινωνικό υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση τόνισε μέσα από την ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Γ. Δραγασάκης.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να υπάρχει σχέδιο, κίνητρα και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δρώντων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και η δέσμη των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπως ο ίδιος διευκρίνισε, αντίθετα με την πολιτική της μείωσης των μισθών, που όπως καταδεικνύουν και οι μελέτες του ΔΝΤ δεν επέφερε ουσιαστική τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και προωθεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της επένδυσης στη γνώση, της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας, της βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου, τη νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

«Θα ολοκληρώσω με το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης. Η θέση μας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε και μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Διότι τα περισσότερα θέματα έχουν κλείσει και τα όποια θέματα μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν αν υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η μοναδική αιτία και ο αποκλειστικός λόγος της καθυστέρησης οφείλεται σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις μεταξύ των δανειστών σε ό,τι αφορά πτυχές του Προγράμματος», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του εξήγησε πως η Γερμανία θεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δεν δέχεται τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, άρα και την ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσής του.

Στη Γερμανία οι απόψεις που διατυπώνονται για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος είναι πολύ διαφορετικές, ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως έδειξε η δημοσιοποίηση επιστολής του Αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στην Καγκελάριο Μέρκελ. Τέλος, όπως έδειξε και η σημερινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν ακόμη και στο εσωτερικό του Ταμείου.

«Μπορεί να υπάρξει διέξοδος και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Διότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα για τη θετική έκβαση του όλου Προγράμματος.Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα, ίσως και εντός της εβδομάδας, θα υπάρξουν εκείνες οι θεσμικές πρωτοβουλίες και οι σχετικές διαδικασίες, οι οποίες θα δρομολογήσουν λύση και θα οδηγήσουν σε διέξοδο εντός του Φεβρουαρίου», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δραγασάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.