ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεντροαριστερά: Το ΠΑΣΟΚ παραμένει «οδηγός» των εξελίξεων

11:19 - 09 Φεβ 2017 | Πολιτική
Κεντροαριστερά: Το ΠΑΣΟΚ παραμένει «οδηγός» των εξελίξεων
Του Άγγελου Κωβαίου Σε καρκινοβασία με ορατή κατάληξη το τέλμα εξελίσσεται η συζήτηση για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, καθώς οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί και δομές αποδεικνύονται ισχυρότεροι από κάθε προσπάθεια θεωρητικής αναζήτησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα πέφτουν μάλλον στο κενό και πάντως ότι, η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο που από όποια πλευρά και αν εξεταστεί, δεν μπορεί να παρακαμφθεί και να αγνοηθεί.

Η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της «Ώρας αποφάσεων», της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Άννα Διαμαντοπούλου, Γάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης έδειξε ότι η καθοριστική παράμετρος για την όποια τροπή πάρει η συζήτηση, είναι μία: ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί όρους και προϋποθέσεις. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη και ειδικότερα σε κάποια γραφεία, όπως αυτό του Κώστα Λαλιώτη, οι αποφάσεις φαίνεται πως έχουν ληφθεί. Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ο βασικός πόλος της Κεντροαριστεράς και όσοι θέλουν να συνεργαστούν, θα το κάνουν με τους δικούς του όρους. Θέμα διάλυσής του δεν τίθεται σε καμία φάση της διαδικασίας, ενώ δεν συζητείται κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ - ειδικώς δε με την δεύτερη.

Σε αυτές τις συνθήκες, η μόνη διαδικασία που είναι πλέον ορατή και που μάλλον γύρω από αυτήν θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις, είναι η προσχώρηση προσώπων στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατά πάσα πιθανότητα η δημιουργία μίας νέας κίνησης με επίκεντρο τις προτάσεις των «τριών». Εκεί φαίνεται να είναι πιο κοντά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, η ΚΟ του οποίου έχει πλέον την μισή δύναμη από εκείνη που είχε μετά τις εκλογές, έπειτα και από την ένταξη του Θ. Μπαργιώτα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα χρόνου θεωρείται και η προσχώρηση του Σπ. Λυκούδη. 

Το νέο πολιτικό περιβάλλον στις συζητήσεις της Κεντροαριστεράς διαμορφώθηκε με την ανεπίσημη «διαρροή» της Χαριλάου Τρικούπη την προηγούμενη Κυριακή, όπου δινόταν μία ασύμμετρα σκληρή απάντηση στους «τρεις» και ειδικότερα στην πρότασή τους να διαλυθούν τα κόμματα και τα σχήματα του χώρου μετά την ενοποίησή τους σε έναν νέο φορέα περί τα τέλη Ιουνίου. 

Στην ανεπίσημη απάντηση του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ήταν σε γνώση και της Φώφης Γεννηματά, αναφερόταν: «Η πρόσκλησή μας σε κόμματα και συλλογικότητες είναι ανοικτή. Όποιος πιστεύει στην αναγκαιότητα αυτή μπορεί να συμμετάσχει. Προσκλήσεις προς κοινοβουλευτικά κόμματα από μεμονομένα πρόσωπα χωρίς κοινωνική αναφορά, που θέτουν όρους και προϋποθέσεις για άμεση διάλυσή τους, πέρα από γραφικές είναι θρασείς, απαράδεκτες, ελιτίστικες και διασπαστικές. Δεν έχουν στόχο την ενότητα και την αναγέννηση του χώρου, γι' αυτό και δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο της παράταξης που τους έχει γυρίσει την πλάτη. Υπηρετούν αλλότριους σκοπούς».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 09 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.