ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «ζόρικη» επαφή Μητσοτάκη - Σόιμπλε και η επόμενη ημέρα

09:41 - 16 Φεβ 2017 | Πολιτική
Η «ζόρικη» επαφή Μητσοτάκη - Σόιμπλε και η επόμενη ημέρα
Του Άγγελου Κωβαίου Η νέα φάση της κρίσης και κυρίως η πτυχή της που αφορά το πολιτικό σύστημα της χώρας, φανερώνεται έπειτα και από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τις συναντήσεις του με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Με την αξιολόγηση σε εκκρεμότητα και την γερμανκή κυβέρνηση να παραμενει προσηλωμένη στην γραμμή «τηρήστε τα συμφωνημένα», ο κ. Μητσοτάκης ήλθε αντιμέτωπος με μία πραγματικότητα: την επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας του πολιτικου προσωπικού της Ελλάδα, η οποία στην Γερμανία αντιμετωπίζεται συνολικά. Σήμερα δε, η συζήτηση για το Grexit είναι στους συντηρητικούς κύκλους του Βερολίνου εντονότερη από ποτέ. 

 

Η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στο Βερολίνο ανέδειξε δύο θεμελιώδη προβλήματα: 

 

-προσήλθε, κατά τα όσα διακινήθηκαν από την ΝΔ, με μία εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση, η οποία είναι άγνωστη στην Ελλάδα και τους πολίτες της. Ομως κανείς στο Βερολίνο δεν φάνηκε ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει και να αποδεχθεί άλλη μία εναλλακτική πρόταση, έπειτα από μία μακρά περίοδο συνομλιών με Ελληνες Πρωθυπουργους και κυβερνήσεις της περιόδου των μνημονίων. Ο καθένας είχε την δική του εναλλακτική

 

-η πρόταση αυτή περιλαμβάνει στον πυρήνα της μία αξίωση για μείωση των στοχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%, κάτι το οποίο στην τρέχουσα συγκυρία είναι εξ ορισμού προβληματικό, όσο κι αν είναι θεμιτό και λογικό από οικονομικής άποψης. Το γεγονός ότι η αξιολόγηση που παραμένει ανοιχτή αφορά και τα πλεονάσματα τα οποία η σημερινή κυβέρνηση ευελπιστεί να περιορίσει, κάνει μία τέτοια συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαγορευτική. Αυτό εκφράστηκε και δημοσίως από πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Στον απόηχο των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στην Γερμανία, το θέμα πλέον μεταφέρεται στο πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις στο πεδίο της αξιολόγησης. 

 

Από εκεί θα φανεί και το ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις, αν δηλαδή η κυβέρνηση θα εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα για μία ακόμη φορά με τις εκλογές στον ορίζοντα και την πόλωση ως κλασσική μέθοδο σωτηρίας της.

 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης και ειδικότερα το αν έχει υπάρξει μία πραγματική βάση συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για την περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, είναι μία παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 16 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.