ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος θα πατήσει «το κουμπί» για εκλογές;

10:46 - 21 Φεβ 2017 | Πολιτική
Ποιος θα πατήσει «το κουμπί» για εκλογές;
Η συμφωνία για το ραντεβού της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στους όποιους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην ουσία πρόκειται για μία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που από την Ηρώδου Αττικού επιμένουν ότι θα κλείσουν χωρίς «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Κατόπιν αυτών, η εκκρεμότητα παραμένει και η παράτασή της κάνει πάντοτε την ίδια ζημιά. Πίσω από την γνωστή αυτή διαδικασία εξακολουθεί να κρύβεται η αμφιθυμία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα ως προς την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, που προϋποθέτει μία άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης.

Το αν αυτό θα συμβεί και πότε, θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.

Μεταξύ κάποιων παραγόντων της αγοράς, εξακολουθεί να κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο κ. Τσίπρας θα κλείσει την αξιολόγηση, επειδή μόνον έτσι θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο στην εξουσία και ενδεχομένως να αναμένει κάποιες θετικές οικονομικές ενδείξεις.

Παρά ταύτα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες κάποια πρόσωπα που ενεργούν και σχεδιάζουν με έναν και μοναδικό γνώμονα: την διατήρηση ενός εκλογικού ποσοστού που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάζει εξελίξεις, ακόμη και αν χάσει τις εκλογές.

Στα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συγκαταλέγονται ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Η λογική τους είναι πως μία προσφυγή στις κάλπες σύντομα και με την καλλιέργεια του «κατάλληλου» κλίματος, μπορεί να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από ένα ποσοστό της τάξης του 20%.

Το πρόσωπο κλειδί όμως για την δρομολόγηση του ενός ή του άλλου σεναρίου παραμένει ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Ο ίδιος έχει προσφάτως αποκλείσει τις εκλογές για το 2017, αφήνοντας έτσι ανοιχτό ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες και σε κάθε περίπτωση πριν την λήξη της τετραετίας.

Κατά τα όσα μεταδίδουν γνώστες των εσωκομματικών συσχετισμών, ο κ. Βούτσης είναι αυτός που θα δώσει το σύνθημα για μία προσφυγή στις εκλογές, αν και όποτε κρίνει ότι αυτό θα εξυπηρετεί τις κομματικές επιδιώξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.