ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί σιωπά ο Τσακαλώτος;«Το τέλος της λιτότητας» διχάζει την κυβέρνηση

09:06 - 22 Φεβ 2017 | Πολιτική
Γιατί σιωπά ο Τσακαλώτος;«Το τέλος της λιτότητας» διχάζει την κυβέρνηση
Του Άγγελου Κωβαίου Μεγάλη απόσταση φαίνεται ότι χωριζει πλέον τον Ευκλ. Τσακαλώτο από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την άτυπη συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας και τον μάλλον άκομψο τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της κυβέρνησης έσπευσε να διαχειριστεί την εξέλιξη.

Η σημαντική διαφορά αντίληψης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και την ομάδα Τσίπρα φάνηκε από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπεσε να εκδώσει το περιβόητο, ευφορικό non paper με το οποίο πανηγύριζε και θριαμβολογούσε για το «τέλος της λοιτότητας», ενώ το υπουργείο Οικονομικών, πόσο μάλλον ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, δεν εξέδωσαν ούτε ένα άτυπο σχόλιο ή ενημερωτικό στοιχείο. 

 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά του υπουργού δεν έγινε ούτε μία δήλωση έπειτα από την συνεδρίαση του eurogroup της Δευτέρας. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι σύμφωνος με την γραμμή πληροφόρησης και διαχείρισης που ακολουθεί η ηγεσία της κυβέρνησης. Ειδικότερα, φέρεται να είναι αντίθετος, μεταξύ των άλλων, και με την άποψη ότι η συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων συνιστά και το τέλος της πολιτικής λιτότητας. Επιπλέον, δε, αφήνεται να εννοηθεί και ότι δεν τον βρήκε σύμφωνο η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση εξέδωσε την άτυπη ενημέρωση την Δευτέρα το απόγευμα και ενώ ο ίδιος δεν είχε καν μιλήσει για το περιεχόμενο της συζήτησης στις Βρυξέλλες. 

 

Η απουσία συνεννόησης μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Μεγάρου Μαξίμου έγινε φανερή και στην αμηχανία με την οποία διάφορα στλέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκαν και μίλησαν  δημοσίως την Τρίτη, προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την απόφαση του Eurogroup. 

 

Πίσω από την διαφαινόμενη κρίση μεταξύ υπουργείου και Μεγάρου Μαξίμου, εκτιμάται ότι βρίσκεται η επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα να αναλάβει ο ίδιος την λεγόμενη «πολιτική διαπραγμάτευση», σε συνδυασμό με την επίγνωση του κ. Τσακαλώτου για το ότι ενώ ο ίδιος έχει σηκώσει όλο το βάρος της συζήτησης με τους δανειστές, σήμερα τείνει να περιοριστεί σε έναν δεύτερο ρόλο.  

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 22 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.