ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερωτηματικά από το «αντάρτικο» Μεϊμαράκη και κρυφά χαμόγελα Τσίπρα

09:08 - 03 Μαρ 2017 | Πολιτική
Ερωτηματικά από το «αντάρτικο» Μεϊμαράκη και κρυφά χαμόγελα Τσίπρα
Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου Φωτιές έχει ανάψει στη ΝΔ η ξεκάθαρη αμφισβήτηση της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην… άδειασε ανοιχτά τον νυν και ο ΣΥΡΙΖΑ «πανηγυρίζει».

Όσο κι αν από τη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας πως δεν υπάρχει ρήξη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μεϊμαράκη, είναι σαφές πως εντός του κόμματος υπάρχουν δύο γραμμές σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατηθεί όταν η κυβέρνηση κλείσει τη συμφωνία της αξιολόγησης και τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Πηγές της Πειραιώς έλεγαν πως η φράση «τζάμπα μαγκιές» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είχε ως αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τον Μάκη Βορίδη και πως η αναφορά δεν είχε να κάνει με το τώρα, αλλά με το παρελθόν και συγκεκριμένα με τις αντιρρήσεις που είχε τότε εκφράσει ο κ. Βορίδης για την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιμένει και τώρα στη γραμμή που τότε, ως Πρόεδρος του κόμματος, επιθυμούσε να χαράξει και η οποία βασίζεται στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση.

Η παρούσα ηγεσία της ΝΔ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να επωμιστούν μόνοι τους το όποιο κόστος θα εμπεριέχει η συμφωνία που θα κλείσουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Το «αγκάθι» αυτής της στρατηγικής, ωστόσο, ανέδειξε η παρέμβαση Μεϊμαράκη, που υπογραμμίζει το γεγονός ότι όταν η ΝΔ κληθεί να κυβερνήσει, θα είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει αυτά που τώρα θα συμφωνηθούν. Ή μήπως δεν είναι έτσι…

Άλλωστε και οι δανειστές για το λόγο αυτό ζητούν να υπάρξει προ-νομοθέτηση μέτρων για το 2019 κι έπειτα, ώστε να αποφύγουν νέες επιπλοκές, σε περίπτωση που υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

 

Τα μεγάλα ερωτηματικά

Από την παρέμβαση Μεϊμαράκη προκύπτουν κι άλλα σημαντικά ερωτήματα. Ποια είναι η άποψη του Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα;

 

Υπάρχει περίπτωση ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, να βγουν εκτός γραμμής και να ψηφίσουν όλα ή έστω κάποια από τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας; Πώς θα μπορούσε να ανεχθεί κάτι τέτοιο ο κ. Μητσοτάκης;

 

Και τέλος, όταν προκηρυχθούν εκλογές, η ΝΔ που τώρα, με βάση την απόφαση Μητσοτάκη, δεν ψηφίζει τα μέτρα, τι θα απαντά (εντός και εκτός Ελλάδας) στο ερώτημα σχετικά με το αν θα τηρήσει όλα όσα θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί και ψηφιστεί;

 

Γιατί, αν δεν έχει σκοπό να έρθει σε ρήξη με τους εταίρους της χώρας και να αμφισβητήσει ή να ζητήσει να επαναδιαπραγματευθεί την υπάρχουσα συμφωνία, τότε πράγματι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δίκιο να κάνει λόγο για «τζάμπα μαγκιές».

 

Κάποιος χαμογελάει...

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο (για την ώρα) κερδισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που βλέπει τον βασικό του αντίπαλο να διχάζεται και να μπαίνει σε μία περίοδο εσωστρέφειας. Εκεί που αγωνιούσε για το αν θα ψηφίσουν οι δικοί του βουλευτές τα μέτρα που θα αναγκαστεί να φέρει για να κλείσει η συμφωνία, τώρα βλέπει με ικανοποίηση την αξιωματική αντιπολίτευση να συζητά ακριβώς το ίδιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.