ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας:Η οικονομία άντεξε στα τεχνικά κλιμάκια ωστόσο παραμένουν αμετανόητοι

13:11 - 06 Μαρ 2017 | Πολιτική
Τσίπρας:Η οικονομία άντεξε στα τεχνικά κλιμάκια ωστόσο παραμένουν αμετανόητοι
Η πορεία της ανάπτυξης ανέτρεψε όλες τις δυσοίωνες εκτιμήσεις το 2016 και φέτος προβλέπεται ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, γιατί είναι ήδη εδώ. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις διαπραγματεύσεις και στα εμπόδια που θέτουν οι «γνωστοί μας φίλοι», είναι σαφές όμως ότι όσο και αν θελήσουν να κωλυσιεργήσουν τις διαπραγματεύσεις, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

 

Στη συνέχεια σχολίασε το γεγονός πως η οικονομία άντεξε. Το αληθινό διακύβευμα για την οικονομία δεν παίζεται στη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων αλλά στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Μπορεί κάποιοι στα τεχνικά κλιμάκια να μένουν αμετανόητοι, ωστόσο η πραγματικότητα τους ξεπέρασε και οι φωνές τους έγιναν «παράφωνες», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η αντοχή της οικονομίας μας οδήγησε στην υπέρβαση της ύφεσης και την υπέρβαση της ύφεσης. Τώρα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, μπορούμε να συνθέσουμε εμείς τη μουσική. Το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική να γίνεται ορατή στην κοινωνία. Με αξιοπρεπείς αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση.

 

Πρέπει να ανοίξουμε δημόσια τη διαβούλευση για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Οφείλουμε να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: με ποιο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής θα οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα; Ένα μοντέλο που στηρίχθηκε τον δανεισμό και την υπέρμετρη κατανάλωση;

 

Απώτερος σκοπός μας είναι η σύγκλιση με τις αναπτυγμένες οικονομίες, υπογράμμισε.

 

Όπως είπε, δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο. Η απελευθέρωση των απολύσεων, η φορολογική ασυλία στα κέρδη του μεγάλου πλούτου έχουν βαφτιστεί μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως αντιμεταρρυθμίσεις. Είναι η ατζέντα της αντιπολίτευσης, του κου Μητσοτάκη.

 

Δικός μας στόχος, σημείωσε, είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, βάζοντας φιλόδοξους και υλοποιήσιμους στόχους.

 

Θα προχωρήσουμε σε ένα συντεταγμένο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση με ορίζοντα το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η Ελλάδα πλήρως στην κανονικότητα.

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες από τη γεωγραφική τοποθεσία και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

 

Ο κ. Τσίπρας τέλος αναφέρθηκε στον τουρισμό που σπάει κάθε χρόνο ρεκόρ, στα περιθώρια να γίνει η χώρα διαμετακομιστικός κόμβος για εμπορεύματα, ενέργεια κ.τλ. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να στραφούμε. Να σχεδιάσουμε μοντέλο ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα της χώρας, υπογράμμισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 06 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.