ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίτσας για Αιγαίο:Δεν υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες, δεν ανεχόμαστε αμφισβητήσεις εδαφών

10:40 - 10 Μαρ 2017 | Πολιτική
Βίτσας για Αιγαίο:Δεν υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες, δεν ανεχόμαστε αμφισβητήσεις εδαφών
Την απόλυτη συμφωνία του με τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με τις διεθνείς συνθήκες και τους ισχυρισμούς των Τούρκων για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μετά την προσωπική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά δεν ανεχόμαστε και δεν δεχόμαστε αμφισβητήσεις των εδαφών μας. Εγώ υποστηρίζω τη δικαϊκή τοποθέτηση που έκανε ο Παυλόπουλος από τα Δωδεκάνησα» δήλωσε ο κ. Βίτσας μιλώντας την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ.

Επισήμανε, ακόμα, ότι «το να παραμένουμε σε ένα επίπεδο ρητορικής και τεχνητής έντασης δεν ωφελεί κανένα στην περιοχή».

«Όσο ταχύτερα κατανοήσουν το πρόβλημα οι Ευρωπαίοι και οι άλλοι σύμμαχοί μας και κατανοήσουν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και της Ευρώπης και με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο να φροντίσουν να πέσει η ένταση τόσο το καλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας χαρακτηρίζοντας ωφέλιμη για την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας είναι «μακριά από την πραγματικότητα ότι αλωνίζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο». «Οποιαδήποτε παραβίαση αντιμετωπίζεται και απαντάται» πρόσθεσε με νόημα συμπληρώνοντας ότι «αν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος τότε παίρνεις μέτρα για να μειώσεις τις συνέπειες αυτού του ατυχήματος». «Έχουμε σενάρια για τα πάντα» κατέληξε για το θέμα.

Ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά ο κ. Βίτσας είπε ότι «είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης με αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων μέσω της συντήρησης και στοχευμένων αγορών που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει κυνήγι εξοπλισμών».

«Όλα θα είναι σε συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο που εξετάζεται. Και ο υπουργός Άμυνας δεν έχει μιλήσει ποτέ για αγορά μαχητικών αεροπλάνων. Στην ουσιά μιλάμε για αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών, όπου περιμένουμε μια απάντηση για το κόστος και η αποπληρωμή να γίνει σε βάθος 10ετίας» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το κόστος θα είναι από 800 εκατ. έως 1,5 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντας «το κόστος αυτό πλήρως διαχειρίσιμο».

Σε ερώτηση για το ύψος των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «έχουμε μια διαφορά στιλ, τρόπου έκφρασης με τον Καμμένο, κατά μια έννοια λειτουργούμε συμπληρωματικά».

Σχολιάζοντας, δε, τις πρόσφατες αναφορές του Νίκου Κοτζιά για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «υπάρχουν στιγμές που τα πράγματα αποκτούν μια ένταση. Σε αυτή την ένταση απαντάμε και ως τώρα τα πράγματα έχουν πάει καλά. Το σημαντικό είναι να είσαι αποφασιστικός, ψύχραιμος και νηφάλιος».

Επανέλαβε ότι «δεν έχω πληροφορία για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο».

Μιλώντας τέλος για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση είπε ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην υπάρχουν περικοπές στα χαμηλότερα επίπεδα και υπάρχουν και τα αντίμετρα».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 10 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.