ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Κατρούγκαλος: Χρειάζεται μια πιο κοινωνική Ένωση

14:15 - 15 Μαρ 2017 | Πολιτική
Γ. Κατρούγκαλος: Χρειάζεται μια πιο κοινωνική Ένωση
'Αρθρο γνώμης για το μέλλον της Ευρώπης δημοσιεύει η εφημερίδα Κοριέρε Ντελα Σέρα, με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερμανίας Mίχαελ Ροθ, του υπουργού Εσωτερικών υποθέσεων της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα και των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Γαλλίας Αρλέμ Ντεσίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι, της Τσεχίας Τομάς Προύζα και της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες.

Στο άρθρο, με τίτλο "Η ανάγκη να οικοδομηθεί μια πιο κοινωνική Ένωση", μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν: "Πριν από εξήντα χρόνια οι Ευρωπαίοι πολίτες έθεσαν τις βάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα οικοδομήματα μεγαλύτερης επιτυχίας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την ευημερία και την αλληλεγγύη που ο κόσμος γνώρισε ποτέ. Το πρόγραμμα Erasmus στηρίζει εκατομμύρια φοιτητές. Τα διαρθρωτικά κονδύλια βοηθούν τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης, να μειώσουν τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη. Η ελεύθερη κυκλοφορία επιτρέπει στους πολίτες μας να ταξιδεύουν, να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν σε όλη την Ευρώπη. Και υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για πολλά πράγματα, αλλά σε όλα αυτά υπάρχουν και ατέλειες. Ο κόσμος αλλάζει. Ο εθνικισμός καλπάζει. Λαϊκίστικες εντάσεις αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Με το να επικεντρωθούμε μόνον σε εθνικά συμφέροντα, κινδυνεύουμε να χάσουμε από το οπτικό μας πεδίο τις κοινές προτεραιότητες. Στο μεταξύ, η Ευρώπη ακόμη δεν εξήλθε οριστικά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Έστω και αν διαφαίνεται μια μικρή οικονομική ανάκαμψη, η κοινωνική κατάσταση, σε πολλές χώρες, δεν βελτιώνεται".

 

Οι υπουργοί, που συνυπογράφουν το άρθρο, τονίζουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: "Για τον λόγο αυτό αυξήθηκε η αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως εκείνη της ανεργίας, της οικονομικής ύφεσης και του μεταναστευτικού. Υπάρχει, αντιθέτως, η αίσθηση ότι είναι απόμακρη, πολυσύνθετη, θολή. Ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος πολλών προβλημάτων. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων ψηφοφόρων αποδυναμώνεται και η αλληλεγγύη μας, την οποία πετύχαμε με θυσίες, απειλείται. Τα ίδια τα θεμέλια του ευρωπαϊκού σχεδίου, τώρα, τίθενται υπό συζήτηση. Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε σταυροδρόμι: θα καταφέρουμε να δώσουμε νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνον αν πορευθούμε προς μια πιο κοινωνική Ένωση, η οποία να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη δικαιοσύνη και την υπεράσπιση των κοινών αξιών. Ως υπουργοί ευρωπαϊκών θεμάτων των προοδευτικών κομμάτων όλης της Ηπείρου, αγωνισθήκαμε πάντα για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι αξίες αυτές αποτελούν τη βάση της ευρωπαϊκής μας, κοινής ταυτότητας. Πρόκειται για βάσεις, στηριζόμενοι στις οποίες πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην Ευρώπη. Η κοινωνική πρόοδος, για εμάς, είναι το εργαλείο για να αυξηθεί η κοινή ευημερία".

 

Παράλληλα, οι υπουργοί και υφυπουργοί αρμόδιοι για ευρωπαϊκά θέματα, θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις οικονομίες των κρατών τους "με βιώσιμο τρόπο, τόσο στο κοινωνικό, όσο και στο περιβαλλοντικό πεδίο" και υπογραμμίζουν ότι "ήρθε η στιγμή να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωσή μας μια πραγματικά κοινωνική Ένωση, με δικαιώματα για τους εργαζόμενους και ασφαλή εισοδήματα, έναν εγγυημένο βασικό μισθό σε όλες τις χώρες μέλη και αποτελεσματικά μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι μισθολογικές αποκλίσεις και οι μεγάλες διαφορές στο βιοτικό επίπεδο και στην κοινωνική ασφάλεια".

 

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις σχέσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις: "Πρέπει να εργαστούμε σε στενή επαφή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αναπτύξουμε μορφές κοινωνικής προστασίας και ένα κοινωνικό κράτος το οποίο να ικανοποιεί τις ανάγκες οικονομιών που εξελίσσονται με ιδιαίτερη ταχύτητα. Και δεν πρέπει να ανεχθούμε το κοινωνικό ντάμπινγκ, όπου και αν αυτό εκδηλώνεται. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρειαζόμαστε μια ισχυρή κοινωνική στράτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να την εντάξουμε στη διακήρυξη της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, με την οποία θέλουμε να προάξουμε μια νέα συμφωνία για την κοινωνική Ένωση, που θα αναπτυχθεί όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν τον Νοέμβριο, σε κοινωνική σύνοδο στη Σουηδία".

 

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και την προάσπιση του κράτους δικαίου, υπογραμμίζουν: "Παράλληλα, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει και να υπερασπισθεί τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόσο στην ήπειρό μας όσο και στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν παραβιάσεις του κράτους δικαίου, θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές συνέπειες. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες πρέπει να είναι στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει να αυξήσουμε την ευθύνη των πολιτικών θεσμών. Κατά τρίτο λόγο, πρέπει να δράσουμε για να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα την κρίση των προσφύγων. Η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν μια ήπειρος μεταναστεύσεων. Όταν άνθρωποι που προέρχονταν από την ανατολική Ευρώπη είχαν ανάγκη να εξασφαλίσουν προστασία, τους την προσφέραμε. Και το ίδιο πράξαμε με όλες τις ροές που προέρχονταν από τη νότια Ευρώπη, από τα δυτικά Βαλκάνια, από το Βιετνάμ, από τη Χιλή και τη Σομαλία.

 

Για την ασφάλεια και την πορεία ολοκλήρωσης της Ευρώπης, σημειώνουν: "Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα- αλλά μπορεί να τύχει εγγύησης μόνον διαμέσου της συνεργασίας και της διαφάνειας. Οι πολιτικές κοινής ασφάλειας και άμυνας είναι τα καλύτερα μέσα για να προστατευθούμε, ιδίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά, πρέπει και να δώσουμε μάχη για να προστατέψουμε τις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας- ανοχή, ανοικτή προσέγγιση και ανθρώπινα δικαιώματα- από όσους θα ήθελαν να τις αποδυναμώσουν. Ένα είναι βέβαιο: η αυριανή Ευρώπη δεν θα είναι σαν την χθεσινή Ευρώπη. Οι νέες κοινές προκλήσεις- γεωπολιτικές αλλαγές, διαδεδομένη ψηφιακή τεχνολογία και η πράσινη μετάβαση- απαιτούν νέες κοινές λύσεις.

 

Παρατηρούμε διαφορετικά επίπεδα φιλοδοξιών, ανάμεσα στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όχι μόνον μετά το Brexit ή σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ισότιμη μεταχείριση: διαθέτουμε ένα Σύμφωνο έγκυρο και εφαρμόσιμο σε ό,τι αφορά όλα του τα σημεία. Αφήνει περιθώρια, ώστε κάποιες χώρες μέλη να προχωρήσουν πιο γρήγορα, για συγκεκριμένους στόχους επί των οποίων συμφωνούν. Η επιστροφή στους εθνικισμούς δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα".

 

Και καταλήγουν: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πραγματική μας απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και πρέπει να την υπερασπιστούμε και να της δώσουμε νέα ώθηση".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.