ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πρώτες (αρνητικές) συνέπειες των ολλανδικών εκλογών για την Ελλάδα

15:50 - 16 Μαρ 2017 | Πολιτική
Οι πρώτες (αρνητικές) συνέπειες των ολλανδικών εκλογών για την Ελλάδα
Του Άγγελου Κωβαίου Πέρα από τους πολιτικούς συμβολισμούς και τις ερμηνείες, το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών αναμένεται πως θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στο ελληνικό ζήτημα.

Η εκκρεμότητα της αξιολόγησης αναμένεται ότι έπειτα από αυτήν την εξέλιξη θα διαμορφώσει ένα ακόμη πιο πιεστικό περιβάλλον, καθώς στις επικείμενες συνεδριάσεις του eurogroup θα υπάρξουν άλλου Τύπου εξελίξεις.

 

Και αυτό επειδή θεωρείται βέβαιον ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πάψει να είναι πρόεδρος του eurogroup, καθώς είναι αμφίβολο αν το Εργατικό Κόμμα  που κατέλαβε την τελευταία θέση και μόλις που κατάφερε να μπει στην ολλανδική Βουλή, θα συμμετάσχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος θα είναι κατά βάση κεντροδεξιός.

 

Θεωρείται βέβαιο έπειτα από τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών, ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και συνεπώς θα απαιτηθεί μία αλλαγή στην ηγεσία του άτυπου οργάνου. Ούτως ή άλλως, από το Βερολίνο διακινείται εδώ και μήνες η φημολογία ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο de facto κυρίαρχος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του ευρώ, είχε έτοιμο τον διάδοχο του κ. Ντάισελμπλουμ, προκρίνοντας για την ανάληψη της προεδρίας του eurogroup τον Ισπανό, Λουίς Ντε Γκίντος.

 

Σε περίπτωση που αυτά επαληθευτούν, ένας άλλος συσχετισμός δυνάμεων θα διαμορφωθεί στο όργανο, με επικεφαλής έναν υπέρμαχο της σκληρής λιτότητας, ο οποίος δεν αναμένεται να τηρήσει ανεκτική στάση προς έναντι της Ελλάδας.

 

Είναι μία από τις εξελίξεις που φαίνεται ότι δεν είχε λάβει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται ότι πλέον θα βρεθεί υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση, όσο αποφεύγει να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 16 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.