ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «εκρηκτική» διαπραγμάτευση και οι «ομάδες ατάκτων» του ΣΥΡΙΖΑ

09:11 - 17 Μαρ 2017 | Πολιτική
Η «εκρηκτική» διαπραγμάτευση και οι «ομάδες ατάκτων» του ΣΥΡΙΖΑ
Του Άγγελου Κωβαίου Σε εκρηκτικό (κυριολεκτικά) περιβάλλον εξελίσσεται πλέον η συνομιλία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, καθώς η αναξιοπιστία στο πολιτικό πεδίο συνδυάζεται πλέον και με την «εξαγωγή» της τρομοκρατίας.

Τα πακέτα των Πυρήνων της Φωτιάς, που πέρασαν από κάθε έλεγχο και έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο το ένα και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι το άλλο, προσθέτουν ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της ασφάλειας, για το οποίο η κυβέρνηση της Αθήνας και οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται εκτεθειμένες.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσιεύματα όπως της Bild, χωρίς να διατυπώνονται ευθέως κατηγορίες για την κυβέρνηση ή τις αρχές ασφαλείας, υπενθυμίζονται τα 14 συνολικά δέματα - βόμβες που είχαν αποσταλεί τον Νοέμβριο του 2010 σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και κατά στόχων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την εποχή εκείνη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, αναφερθεί στην Ελλάδα και στην «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία ανέλαβε την ευθύνη τρεις εβδομάδες αργότερα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες το περιβάλλον για την χώρα δεν είναι σε καμία περίπτωση ευνοϊκό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού από πολλές απόψεις η Ελλάδα συνιστά πρόβλημα.

 

Σε αυτό το κλίμα, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης αναμένεται πως θα ενταθούν, προκειμένου να αρθεί η εκκρεμότητα, το συντομότερο δυνατόν και χωρίς πολλά περιθώρια ανοχής.

 

Και κάτι τέτοιο θα σημάνει πως οι πιέσεις θα μεταφερθούν και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδειξε τις διαθέσεις της τις προηγούμενες ημέρες κατά την συνάντηση με τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Εφη Αχτσιόγλου. Εκεί οι περισσότεροι ζητούσαν εναγωνίως κάποια «πατήματα» για τα όσα καταλαβαίνουν ότι κάποια ώρα θα κληθούν να ψηφίσουν.

 

Σε αυτό το φόντο, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ώρα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή έχει αρχίσει να πυροδοτεί φημολογίες και ψιθύρους για το τι θα πει.

Επειτα από την μετάδοση από το Reuters πληροφορίας που έφερε τον κ. Τσίπρα να προκηρύσσει εκλογές σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου και την διάψευση από το Μέγαρο Μαξίμου, τα όσα αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή θα είναι ενδεικτικά.

 

Ειδικώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές περιμένουν εναγωνίως κάτι από τον κ. Τσίπρα, καθώς είναι πλέον αισθητό ότι η ΚΟ και το κόμμα μοιάζουν με ομάδες ατάκτων, που δεν γνωρίζουν ακριβώς τι μάχη καλούνται να δώσουν.

 

Υπάρχει από την μία πλευρά η κλειστή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, που συνεδριάζει και αποφασίζει μόνη, κατά κύριο λόγο με επικοινωνιακό γνώμονα και κριτήριο.

 

Από την άλλη, μία μεγάλη μερίδα βουλευτών αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν πάνω κάτω ό,τι τους σερβιριστεί και αποζητούν κάποια δικαιολογία.

 

Υπάρχει όμως και μία μικρότερη ομάδα, που βλέπει την χιονοστιβάδα όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις και προβληματίζονται για το αν αξίζει τον κόπο να ψηφίσουν την οριστική μνημονιακή υποταγή τους, από την στιγμή που η πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως δεν αναμένεται να επανεκλεγούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.