ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Αυτές είναι οι βασικές αρχές του ενεργειακού σχεδιασμού

14:00 - 18 Μαρ 2017 | Πολιτική
Σταθάκης: Αυτές είναι οι βασικές αρχές του ενεργειακού σχεδιασμού
Τις βασικές αρχές του ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο φόντο ενός σκληρού παζαριού που γίνεται με τους θεσμούς με έντονο γεωπολιτικό άρωμα ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι άξονες πάνω στους οποίου κινείται η κυβέρνηση η διατήρηση του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, η σωστή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και η προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στη βάση των κοινοτικών αρχών. Παράλληλα άσκησε κριτική εφ΄όλης της ύλης τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:   

 

«Η χώρα είναι δεσμευμένη και πρέπει να εισάγει αγορές ενέργειας. Από τα μέσα του 2018 λοιπόν θα εισαχθεί το target model, θα λειτουργήσουν οι αγορές ενέργειας με έναν θεσμικό τρόπο» σημείωσε και ανέλυσε το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση:

  • κρατάμε τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα, να παράγει το 50% της ενέργειας.
  • η ΔΕΗ θα έχει ένα μικρότερο μερίδιο στην αγορά.
  • Ανοικτοί είμαστε και σε συζητήσεις για οποιοδήποτε σύστημα αναδιάρθρωσης, το οποίο θα διασφαλίζει η ΔΕΗ να παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και ταυτόχρονα να έχουμε ένα πολύ πιο ρυθμιζόμενο και ανταγωνιστικό πλαίσιο προς όφελος των καταναλωτών πρωτίστως και του περιβάλλοντος.
  • ετοιμάζεται ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονανάνθρακες, το οποίο περιλαμβάνει τρία πράγματα. Πρώτον, ένα οριστικό θεσμικό πλαίσιο, που θα έχει καλύψει όλα τα κενά, που έχει το παρόν θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης -αυτό γίνεται σε στενή συνεργασία και με την Κύπρο.
  • Δεύτερον, το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει οντότητα στην εταιρία, η οποία εκ μέρους του Δημοσίου θα αναλάβει αυτή τη λειτουργία. Επίσης όλος ο μηχανισμός του Ταμείου, το οποίο θα απολαμβάνει τα έσοδα των Γενεών, όπως έχει θεσμοθετηθεί, θα αναπτυχθεί με πλήρη νομοθεσία στους αμέσως επόμενους μήνες.
  • Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»,θα συνεχιστεί με πολύ βελτιωμένο πλαίσιο  αλλά θα περιλάβει και μεγάλες πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων – μεταφορές, τουρισμός, βιομηχανία, παραγωγή, δημόσια κτήρια
  • Είναι πρώτη προτεραιότητα η διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου. Αυτό θα εξασφαλίσει μια σημαντική προσφορά ενέργειας από τον υπό κατασκευή σταθμό στη Μεγαλόπολη.
  • Υπό συζήτηση να βρεθεί η άριστη λύση είναι το μεγάλο έργο Κρήτη–Αττική. Υπενθυμίζω ότι δεν είναι το 2040, είναι το 2023 με βάση τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ. Άρα, και σε αυτόν τον τομέα, επαναλαμβάνω, υπάρχει και ιδιωτικό ενδιαφέρον. Θα υπάρξουν εξελίξεις υποθέτω σχετικά σύντομα
  • Προχωρά η πρώτη φάση σύνδεσης των Κυκλάδων. Θα επακολουθήσει και η δεύτερη φάση. Στα νησιά, όμως, σε συνεργασία με την Κομισιόν και με τον Επίτροπο, ήδη έγινε η εξαγγελία για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού, προκειμένου να υπάρξει ένα μεγάλο ενεργειακό πρόγραμμα για τα νησιά –τριάντα δύο νησιά θέλουμε να εντάξουμε σε αυτό– στο πλαίσιο μιας ισχυρής ενεργειακής αυτονομίας.
  • Στόχος είναι να υπάρξει ισχυρή αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας έτσι που να συναντάει αυτούς τους στόχους. Αναφέρομαι φυσικά και στο ειδικό βάρος του λιγνίτη και στη διείσδυση των ΑΠΕ και στον ρόλο που έχει το φυσικό αέριο. Υπενθυμίζω ότι η σημερινή μας αφετηρία είναι περίπου: 1/3-1/3-1/3. Αυτό πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις στρατηγικές επιδιώξεις.
  • Πρέπει να ενεργοποιήσουμε το σύστημα των τοπικών διασυνδέσεων και αυτό αφορά φυσικά τη σχέση με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, καθώς και όλα τα σχέδια για διασυνοριακές διασυνδέσεις του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, κάτι το οποίο αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής.
  • Υπάρχει απόλυτη προτεραιότητα σε όλα τα προγράμματα. Είναι ο ΤΑΠ, το AGB, η Αλεξανδρούπολη, η συζήτηση για το EAST MED. Υπενθυμίζω ότι για EAST MED, όχι μόνο δεν παραβλέπουμε το έργο, αλλά έχουν γίνει τρεις συναντήσεις των τεσσάρων Υπουργών Ενέργειας Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και επακολουθεί άλλη μια, τον Απρίλιο. Άρα, υπάρχει μια κινητικότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα αυτόν.»

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 18 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.