ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΚΕ: Αυλαία για το 20ο Συνέδριο που αναζητά πυξίδα

09:08 - 30 Μαρ 2017 | Πολιτική
ΚΚΕ: Αυλαία για το 20ο Συνέδριο που αναζητά πυξίδα
Αντιμέτωπο με την βαρειά ιστορία του και τις επιτακτικές προκλήσεις των μνημονιακών καιρών που έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική και κοινωνική κρίση το ΚΚΕ εγκαινιάζει σήμερα στον Περισσό τις εργασίες του 20ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο προσυνεδριακός διάλογος κινήθηκε σε προβλέψιμα νερά, καθώς τηρήθηκε ένα αυστηρά επιλεκτικό πλαίσιο συμμετοχής, γεγονός που απέτρεψε να επαναληφθούν οι εντάσεις που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο προγραμματικό- καταστατικό συνέδριο όπου δόθηκε ισχυρή ιδεολογική μάχη για το θέμα της στρατηγικής και των συμμαχιών.

 

Στην αντίληψη της ηγετικής ομάδας το ΚΚΕ, είναι κόμμα παντός καιρού που είναι όμως υποχρεωμένο αυτήν την εποχή να δρα σε μη επαναστατικές συνθήκες. Η θέση αυτή ωστόσο δεν ακούγεται και τόσο πειστική σε όσους υποστηρίζουν ότι σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο οξυμμένης καπιταλιστικής κρίσης, η φωνή του κόμματος δεν φτάνει στην ψυχή των απογοητευμένων πολιτών, οι οποίοι αναζητούν λύσεις στα κόμματα του αστικού κορμού ή ακόμα και στην ναζιστική ακροδεξιά.

 

Και προφανώς δεν τους αρκεί και η μονοσήμαντη ενδεχομένως εξήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε «σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες χειραγώγησης των λαϊκών μαζών» σε σχέση με τις κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

Μεταξύ των δύο συνεδρίων, μεσολάβησαν δύο βουλευτικές εκλογές όπου τα ποσοστά του Κόμματος ήταν αντίστοιχα 5,45% και 5,54%, ένα δημοψήφισμα όπου η κεντρική γραμμή στήριξε την αποχή, ευρωεκλογές με 6,1%, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

 

Σύμφωνα με την ηγεσία οι επιδόσεις αυτές κρίνονται θετικές, όμως παρακάμπτεται έτσι η πραγματικότητα ότι η εκλογική αλλά και η οργανωτική δύναμη του ΚΚΕ σε πολλές περιπτώσεις υποχώρησε θεαματικά, την ώρα που λογικά θα έπρεπε να πυκνώνουν οι γραμμές του στην περίοδο οικονομικής βαρβαρότητας που διανύουμε.

 

Είναι φανερό, λένε όσοι διαφωνούν με την μόνιμη αισιοδοξία της ηγεσίας ότι η θέση του κόμματος σύμφωνα με την οποία όλες οι λύσεις παραπέμπονται σε ένα απώτερο μέλλον, όταν θα έχει επικρατήσει ο Σοσιαλισμός, οδηγεί σε περιχαράκωση και στερεί την δυνατότητα να διαμορφώνει το ΚΚΕ ζωτικές στρατηγικές συμμαχίες για την ανάπτυξη ευρέος λαϊκού μετώπου.

 

Οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου θα ανοίξουν με την εισήγηση του Γ. Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ο σκόπελος για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον μέχρι σήμερα απέφευγε να καλεί, ξεπεράστηκε μέσω τεχνάσματος, καθώς ο Περισσός προσκάλεσε επισήμως να χαιρετίσει, το Προεδρείο της Βουλής.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.