ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το χρονικό του τρόμου στην πορεία προς την νέα πτώχευση

08:00 - 04 Απρ 2017 | Πολιτική
Το χρονικό του τρόμου στην πορεία προς την νέα πτώχευση
Του Αγγελου Κωβαίου Η επ’ αόριστον παράταση της συζήτησης με τους θεσμούς για την αξιολόγηση, φέρνει πλέον την διαπραγμάτευση στο εσωκομματικό πεδίο και ειδικότερα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτου και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας και με την ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα να ασφυκτιά και να καταβυθίζεται, οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καθορίσουν όχι μόνο την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, η κατάσταση που διαμορφώνεται, πολύ σύντομα ενδέχεται να περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης και οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν μία δική τους δυναμική, με κατάληξη αναπόφευκτη τις εκλογές.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ημερολόγιο των επόμενων εβδομάδων και μηνών ίσως και να είναι αυτό που «δείχνει» την πορεία. Σύμφωνα δε με κάποιες πηγές, ανεπίσημες, αλλά προσκείμενες στην κυβέρνηση, έως το τέλος Απριλίου είναι πιθανό να έχει ληφθεί μία απόφαση για προσφυγή ή όχι στις κάλπες – χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα προκηρυχθούν και εκλογές στο συγκεκριμένο διάστημα.

 

 Σε κάθε περίπτωση όμως όσο θα πλησιάζει ο Ιούνιος και εφόσον η εκκρεμότητα θα παραμένει - δεδομένου ότι κορυφαίου υπουργοί όπως ο Π Σκουρλέτης και ο Γ. Σταθάκης μιλούν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο - η χώρα θα πλησιάζει προς άλλη μία πτώχευση και έχει ενδιαφέρον να δει κανείς παρακάτω τις ακριβείς ημερομηνίες λήξης και αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων (συνολικού ύψους 16 δισ. έως τον Ιούλιο) , σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και τις συναντήσεις διεθνών οργανισμών, όπως η σύνοδος του ΔΝΤ.

 

7 Απριλίου:

-Συνεδριάζει στην Μάλτα το Eurogroup όπου για μία ακόμη αναμένεται μία ένδειξη για την συνέχιση ή μη της διαπραγμάτευσης.

- Λήξη εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ.

18 Απριλίου

  • Λήξη εντόκων γραμματίων 1 δισ.

20 Απριλίου

  • Λήξη ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,3 δισ.

21-23 Απριλίου

  • Εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ισως εκεί κριθούν τα πάντα, δεδομένου ότι το Ταμείο έχει και πάλι μετατραπεί σε «υπονομευτή της σταθερότητας» κατά την κυβέρνηση

23 Απριλίου

  • Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Αναμένεται να δοθεί κάποιο σήμα για το πού οδεύει η Ευρώπη. Η ισχύς της Λεπέν ή/και οι προοπτικές νίκης του Μακρόν θα διαμορφώσουν το κλίμα.

5 Μαΐου

  • Λήξη εντόκων γραμματίων 1,4 δισ.

7 Μαΐου

  • Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

12 Μαΐου

  • Λήξη εντόκων γραμματίων 1,4 δισ.

9 Ιουνίου

  • Λήξη εντόκων γραμματίων 2 δισ.

7 Ιουλίου

  • Λήξη εντόκων γραμματίων 2 δισ.

17-20 Ιουλίου

  • Λήξη ομολόγων συνολικού ύψους 6,3 δισ. (οφειλές προς ιδιώτες επενδυτές, ΕΚΤ και ΔΝΤ). 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.