ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η (α)συμφωνία της Μάλτας,οι δημοσκοπήσεις και οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

11:17 - 11 Απρ 2017 | Πολιτική
Η (α)συμφωνία της Μάλτας,οι δημοσκοπήσεις και οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα
Του Άγγελου Κωβαίου Ούτε μία εβδομάδα δεν έκλεισε από την συμφωνία της Μάλτας και είναι φανερό πως… συμφωνία δεν υπάρχει. Είτε επειδή μία μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ήδη πως δεν την στηρίζει, είτε επειδή η κυβέρνηση προτάσσει ζητήματα που οι ευρωπαίοι συνομιλητές της δεν συζητούν καν (ρύθμιση χρέους), είτε επειδή οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία πλησιάζουν και επισκιάζουν την όποια διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

Υπό τις συνθήκες αυτές και εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η Αθήνα βρίσκεται και πάλι σε μία ιδιότυπη σύγκρουση με τον Βόλφγκανφγκ Σόιμπλε, με διαρροές σε φιλικά έντυπα και διακίνηση διαφόρων non paper, μέσω των οποίων θέλει να εμφανίζεται αποφασιστική και δυναμική στο τελικό αυτό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

 

Παρά ταύτα, τίποτε δεν δείχνει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και πάντως όχι δίχως υποχωρήσεις που θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος για τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με μία ακόμη δημοσκόπηση της Δευτέρας (ΠΑΜΑΚ), δεν πείθει ούτε για τα κίνητρα ούτε για την αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσής του.

 

Το κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις μετατρέπεται σταδιακά σε καθοριστική παράμετρο για τις εξελίξεις, όπου η ΝΔ προηγείται πλέον του ΣΥΡΙΖΑ με υπερδιπλάσια ποσοστά (33% έναντι 15,5% στην τελευταία του ΠΑΠΑΚ).

 

Η πτωτική αυτή πορεία κρίνεται από τους δημοσκόπους μη αναστρέψιμη και υπό τις παρούσες συνθήκες σε κάποιες συζητήσεις επανέρχεται το σενάριο “stop loss” για την κυβέρνηση. Δηλαδή η επιλογή μίας κατάλληλης στιγμής για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να διατηρήσει έστω κάποιες δυνάμεις και να μην καταβυθιστεί σε ποσοστά που θα πλησιάζουν το μονοψήφιο.

 

Σε αυτές τις συνθήκες, το ζήτημα που αναμένεται σύντομα να ανακύψει είναι τι περιβάλλον θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας και σε ποιο σημείο είναι διατεθειμένος να φέρει την πόλωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό προκειμένου να συσπειρώσει δυνάμεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 11 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.