ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Γιατί η Γαλλία άντεξε στην πίεση από Λεπέν-Μελανσόν

07:33 - 24 Απρ 2017 | Πολιτική
Βενιζέλος: Γιατί η Γαλλία άντεξε στην πίεση από Λεπέν-Μελανσόν
Σχόλιο για τις γαλλικές εκλογές έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας γιατί η Γαλλία "άντεξε στην διπλή πίεση του εθνικολαϊκισμού από Λεπέν και Μελανσόν".

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «Η Γαλλία άντεξε στη διπλή πίεση του εθνικολαϊκισμού (Λεπέν και Μελανσόν) χάρη στις θεσμικές ιδιομορφίες του ημιπροεδρικού συστήματος που αναδεικνύουν τη σημασία της προσωπικότητας των υποψηφίων».

 

Οπως επίσης άντεξε «γιατί οι κρίσεις που διαπέρασαν τους δυο μεγάλους παραδοσιακούς χώρους (συντηρητικό και σοσιαλιστικό) για λόγους που αφορούσαν πρωτίστως τα πρόσωπα των υποψηφίων τους (απαξίωση και επιμονή Φιγιόν / ανεπάρκεια και αριστερισμός Αμόν), είχαν τη δυνατότητα να βρουν διέξοδο στην επιλογή Μακρόν».

 

Ο Ευ. Βενιζέλος σχολιάζει δηκτικά πως «η αποκαλυπτική άρνηση Μελανσόν να στηρίξει Μακρόν στον δεύτερο γύρο, καθιστά τα μέτωπα απολύτως ευκρινή και μειώνει ακόμη περισσότερο τη σημασία του κλασικού άξονα αριστερά - δεξιά».

Σημειώνοντας πως «η περίπτωση Μακρόν παύει να είναι έτσι μια συγκυριακή αναβίωση του παραδοσιακού γαλλικού κέντρου σε συνδυασμό με τη δυναμική της «αθωότητας» ενός νέου, σχετικά άφθαρτου υποψηφίου. Αναδεικνύει το δικό της θετικό πρόσημο: δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό. Είναι ο νικητής. Του ευχόμαστε να ασκήσει την εξουσία του με αίσθηση ιστορικής ευθύνης για τη Γαλλία και την Ευρώπη».

 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποιεί ωστόσο: «Ο δεύτερος γύρος δεν έχει όμως διεξαχθεί, παρά τη μεγάλη δημοσκοπική ασφάλεια που προσφέρει η καταγραφή δυνάμεων του πρώτου γύρου. Το υψηλό επίπεδο συμμετοχής πρέπει να επαναληφθεί στις 7 Μαΐου.

 

Ακολουθούν σε λίγες εβδομάδες οι βουλευτικές εκλογές που θα ολοκληρώσουν την εικόνα. Ο ρόλος των κομμάτων του κλασικού φάσματος (αριστερά - δεξιά) λογικά θα είναι αυξημένος χωρίς όμως να μπορεί να ανακόψει τη δυναμική μιας τέτοιας προεδρικής εκλογής».

 

Και ο Ευ. Βενιζέλος, καταλήγει: «Και μετά αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για τη γαλλική κοινωνία που πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θέλει για τον εαυτό της και τη Γαλλία στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.