ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας ξαναμάζεψε την τράπουλα. Και τώρα;

19:12 - 05 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Ο Τσίπρας ξαναμάζεψε την τράπουλα. Και τώρα;
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μεταθέτει επ΄ αόριστον τις πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και «παγώνει» προσώρας τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού.

Το αναγνωρίζουν αυτό στους διαδρόμους και το καφενείο της Βουλής βουλευτές όλων των κομμάτων που εκτιμούν ότι αντικειμενικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αυτήν τη στιγμή τις χρονικές ευχέρειες να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες που δυνητικά μπορούν να μεταβάλλουν τους όρους του παιχνιδιού και να αναχαιτίσουν τη φυλλορροή ζωτικών εκλογικών δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Είναι φανερό, όπως τονίζουν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις οι βουλευτές του κόμματος, ότι το Μαξίμου προσεχώς, με όχημα την διάχυτη πολιτική και κοινωνική αμηχανία, θα επιχειρήσει να μεταθέσει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης από τα μέτωπα των σκληρών μέτρων που συνομολόγησε, σε πιο ευνοϊκά πεδία με σκοπό την διαμόρφωση μιας φιλικότερης ατζέντας.

 

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αυτοτελούς σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο με βάση τουλάχιστον τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να είναι έτοιμο- αν είναι…- πριν από το τέλος του 2017.

 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, όσο και αν ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγέτης μιας νέας αναπτυξιακής πανστρατιάς, θα πρέπει να ξεπεράσει «ανυπέρβλητους σκοπέλους» που υψώνουν εγκατεστημένα συμφέροντα.

 

Είναι άκρως ενδεικτική όπως παρατηρεί η πολιτική και οικονομική αγορά, η περίπτωση του Ελληνικού, όπου συγκεκριμένες πλευρές, όπως καταγγέλλεται, με ισχυρές προσβάσεις στην πολιτική εξουσία, αναχαιτίζουν κάθε φορά τις φιλόδοξες διακηρύξεις, ναρκοθετώντας την επένδυση.

   

Με σημαντική καθυστέρηση που κόστισε δραματικά στη χώρα, όπως αναγνωρίζεται καθολικά, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιχειρεί μια στροφή σε αμιγώς πρακτικά ζητήματα.

 

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι πολλοί οι παράγοντες στην χειμαζόμενη Οικονομία που αισιοδοξούν ότι αυτήν τη φορά υπάρχει κάποιο υποτυπώδες έστω σχέδιο και κυρίως η αίσθηση του επείγοντος χαρακτήρα των πραγμάτων.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.