ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Χτίζεται το κομματικό κράτος

13:48 - 06 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Χτίζεται το κομματικό κράτος

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και - κυρίως - στο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι μία από τις αιχμές της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασυνταχθεί και να διατηρήσει προσβάσεις στην εξουσία. 

 

Κατά τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων, να βάλει τις ρίζες του (δικού του) κομματικού κράτους.

 

Σχετική προαναγγελία έκανε ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών, η σχετική προετοιμασία της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προχωρήσει και μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις, με σκοπό να έρθουν τα σχετικά νομοσχέδια στην Βουλή το φθινόπωρο. 

 

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο ανασχεδιασμός δεν περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο χωροταξικό σκέλος και οι Καλλικρατικοί δήμοι θα παραμείνουν ως έχουν. 

 

Αυτό που κυρίως θα επιδιώξει η το υπουργείο Εσωτερικών είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ώστε να δοθεί στις χαμηλότερες διοικητικές μονάδες δυνατότητα αξιοποίησης πόρων και κονδυλίων που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, κ.ά. 

 

Επιπλέον όμως, η βασική αλλαγή που κρύβει και την ευρύτερη επιδίωξη της κυβέρνησης, θα είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. 

 

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές του 2019 και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα αναδεικνύονται με βάση τα ποσοστά και οι συνθέσεις των συμβουλίων, ενώ στον δεύτερο μόνον οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Σήμερα, ο νικητής του β΄ γύρου εξασφαλίζει και την πλειοψηφία στα συμβούλια. 

 

Κατά τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση διατείνεται ότι προωθεί τις συνεργασίες και συναινέσεις στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

 

Παρά ταύτα, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με δεδομένη την υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις πολιτικές του αδυναμίες στον χώρο της ΤΑ, οι στόχοι είναι κατά βάση δύο: 

 

  • αφενός, το να αποτρέψει η κυβέρνηση στον βαθμό που της είναι δυνατόν να ελεγχθούν δήμοι και περιφερειες από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και 
  • αφετέρου, να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάσεις στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε κάθε περίπτωση.  

 

Άγγελος Κωβαίος 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 06 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.