ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης:Όχι σε υπουργό ψηφιακής πολιτικής, προτείνουμε εξωκοινοβουλευτικό chief information officer

16:40 - 12 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Μητσοτάκης:Όχι σε υπουργό ψηφιακής πολιτικής, προτείνουμε εξωκοινοβουλευτικό chief information officer
Την σύσταση θέσης υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμοδίου για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι θα έχει τον ρόλο ενός chief information officer και θα είναι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο από την αγορά.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ «Ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας: Ο δρόμος για την ανάπτυξη», ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τα σχέδιά του για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ειδικά την ανάγκη σωστού πλαισίου ψηφιακής διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το σημερινό δεν δουλεύει.

 

Όπως σημειώσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στα θέματα της ψηφιακής πολιτικής θα πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική και τάχθηκε υπέρ ενός ακομμάτιστου Εθνικού Συμβουλίου Ψηφιακής Πολιτικής. «Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση», τόνισε, εξηγώντας ότι αν υπήρχαν τέτοια σχέδια από την κυβέρνηση, η ΝΔ δεν θα είχε λόγο να μην τα υποστηρίξει.

 

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν πιστεύων στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Πίσω από θέματα που δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα, υπάρχουν ξεκάθαρες ιδεολογικές επιρροές».

 

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα έπρεπε υπηρεσίες του Δημοσίου να ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, όπως είπε, στη μισθοδοσία του δημοσίου απασχολούνται χιλιάδες άτομα. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν μπορει το Δημόσιο να προσλαμβάνει καθαρίστριες, όταν μπορεί να αγοράσει αυτές τις υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. «Big data ειδικούς πρέπει να προσλαμβάνει το Δημόσιο», σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ψηφιοποιηθούν. «Δεν μπορεί να τα κάνει όλα το κράτος, υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα λύσει και η λογική της αγοράς, αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Επεξεργαζόμαστε σκέψεις για φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία, αλλά και απλοποίηση διαδικασιών», ανέφερε.

 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να μαθαίνουν τα παιδιά προγραμματισμό στα σχολεία, καθώς είναι η γλώσσα του μέλλοντος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε στην αρχή μιας τεχνολογικής επανάστασης και η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε ένα ψηφιακό μεσαίωνα, καθώς στη συνέχεια οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες.

 

«Μας ενδιαφέρει να παρουσιάσουμε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, έχουμε μια εξαιρετική ομάδα που δουλεύει σε αυτό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Θα μου πείτε με ποιους ανθρώπους; Μην έχετε αμφιβολία για το ότι η ΝΔ μπορεί να αξιοποιήσει ανθρώπους που προηγουμένως δεν είχαν ασχοληθεί με τα κοινά», επεσήμανε στο τέλος.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 18:42 - 12 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.