ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H «τυφλή» ψήφος στο μνημόνιο και η επόμενη μέρα

11:39 - 18 Μαϊ 2017 | Πολιτική
H «τυφλή» ψήφος στο μνημόνιο και η επόμενη μέρα
Του Άγγελου Κωβαίου Η αμηχανία που εκδηλώνεται κάποιες στιγμές με την μορφή κοκορομαχιών και αντεγκλήσεων μεταξύ βουλευτών στην συζήτηση του 4ου μνημονίου προμηνύει την πολιτική ατμόσφαιρα που θα ακολουθήσει μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης.

Με αγοραίες και βαριές εκφράσεις («κότες», «προδότες», κλπ.) η ένταση ανέβηκε πολύ την Τετάρτη το βράδυ, όμως στους διαδρόμους της Βουλής η παγωμάρα όλων και κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αισθητή. 

 

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα χαρακτηριστική ήταν και η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ενισχύει επικοινωνιακά την κυβέρνηση, όταν εμφανίστηκε στην αίθουσα των δημοσιογράφων και μετέδωσε υπερ-αισιόδοξα μηνύματα για το χρέος. 

 

Μίλησε ωστόσο ο κ. Τσίπρας με διφορούμενο τρόπο, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι πολύ καλά για να είναι αλήθεια και ότι ίσως χρειαστεί να φορέσει γραβάτα…

 

Την ίδια στιγμή όμως τα μηνύματα από το Βερολίνο δεν ήταν εξίσου αισιόδοξα, καθώς επίσημες πηγές της γερμανικής κυβέρνησης συνιστούσαν αυτοσυγκράτηση και περιορισμό των προσδοκιών σε ρεαλιστικά επίπεδα εν όψει Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και τμηματικής εκταμίευσης της δόσης. 

 

Υπό αυτές τις συνθήκες αισθητή είναι η αμηχανία και της αντιπολίτευσης, με την ΝΔ να καταθέτει την τελευταία στιγμή τα δικά της αντίμετρα, ελπίζοντας ότι έτσι θα παρακάμψει τις επιθέσεις για το ότι δεν ψηφίζει αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην λογική του «εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις». Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων ψάχνουν κάποιο αντίμετρο για να ψηφίσουν…

 

Από την Πέμπτη το βράδυ, κατά κάποιους έμπειρους κοινοβουλευτικούς, το πολιτικό σκηνικό της χώρας μεταλλάσσεται για μία ακόμη φορά, με την οριστική και αμετάκλητη  ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλοκ. 

 

Σύμφωνα όμως με τα όσα είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης παράλληλα θα ξεκινήσει και η προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία ως ριζοσπαστική πολιτική δύναμη.

 

Και όπως έχει δείξει, με την τακτική της σκαναδαλολογίας και του γενικού εκφοβισμού, στην προσπάθειά του αυτή δεν θα αρκεστεί στην αναμονή της οικονομικής ανάπτυξης…

Τελευταία τροποποίηση στις 16:43 - 18 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.