ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρακλήσεις για λύση, κούφιες απειλές για ρήξη…

08:29 - 31 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Παρακλήσεις για λύση, κούφιες απειλές για ρήξη…
Του Άγγελου Κωβαίου Μεταξύ παρακλήσεων για μία λύση και απειλών για ρήξη με τους δανειστές κινείται η κυβέρνηση, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα έχει καταστήσει την Αθήνα παρατηρητή των εξελίξεων και φέρνει τον Αλ. Τσίπρα μπροστά σε διλημματικές αποφάσεις. 

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι η 15η Ιουνίου έχει ήδη εγκαταλειφθεί ως πιθανή ημερομηνία για την λήψη απόφασης στο Eurogroup και αρχίζει να συζητείται η «πολιτική λύση» στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας του μηνός. 

 

Ποια ακριβώς θα μπορεί να είναι αυτή δεν είναι γνωστό αυτήν την στιγμή, αφού από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία διαθέση υποχώρησης στο θέμα του ελληνικού χρέους. 

 

Ελπίδα του κ. Τσίπρα φαίνεται πώς είναι μία παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ ή/και του Εμανουέλ Μακρόν ή ακόμη και ευρωπαίων αξιωματούχων προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση, έστω και αν αυτή είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε περιγράψει ο κ. Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες. 

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός μίλησε την Τρίτη τηλεφωνικώς με την γερμανίδα καγκελάριο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, όπως και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς όμως να λάβει κάποιο θετικό μήνυμα. 

 

Υπό τις συνθήκες αυτές, στο εσωτερικό της κυβέρνησης η νευρικότητα είναι αισθητή και κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη έχουν αρχίσει να μιλούν ή να υπαινίσσονται μία ρήξη με τους δανειστές - ενδεχομένως ως ύστατη «διαπραγματευτική» τακτική ή αδυνατώντας να κρύψει την νευρικότητα που επικρατεί. 

 

Σχετική υπόνοια διατύπωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, μιλώντας στο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, λέγοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον». Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Ξυδάκης είχε δηλώσει ότι πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της ρήξης, χαρακτηρίζοντας τους δανειστές στυγνούς και ψεύτες. 

 

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη σημασία προσδίδεται στην αποψινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ, όπου και αναμένεται να δώσει άλλο ένα δείγμα των διαθέσεών του σε αυτή  την κρίσιμη φάση και ενώ η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει πολλές επιλογές. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:35 - 31 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.