ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχες χαρακωμάτων για προαπαιτούμενα και χρέος

09:03 - 07 Ιουν 2017 | Πολιτική
Μάχες χαρακωμάτων για προαπαιτούμενα και χρέος
Σε καθεστώς ελεγχόμενης έντασης εξελίσσονται τα παζάρια μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς εν όψει αποφάσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Αθήνα στέλνει μηνύματα ότι δε θα εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που ψήφισε αν δεν υπάρξει αντίδωρο για το χρέος, κάνει «κλεφτοπόλεμο» με τα εκκρεμούντα προαπαιτούμενα και προσπαθεί να ανεβάσει τους τόνους. Από την άλλη πλευρά, ο πυρήνας πέριξ του Σόιμπλε ο οποίος ελέγχει το Eurogroup και το Euro Working Group έσπευσε χτες να στείλει ένα σκληρό μήνυμα με την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης της ομάδας των συνεργατών των υπουργών οικονομικών (EWG) για την επόπτευση της υλοποίησης των εκκρεμοτήτων. Ουσιαστικά ζητεί την εκπλήρωση των τελευταίων 15 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από το «πακέτο» των 140 δράσεων  της β’ αξιολόγησης.
Πρόκειται για υπουργικές αποφάσεις ή εγκυκλίου που δεν έχουν εκδοθεί παρά τις συνεχείς οχλήσεις στη διοίκηση απός τελέχη των τεχνικών κλιμακίων.
Με βάση πληροφορίες οι εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με:
• Τον επανυπολογισμό και την επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ώς τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.
• Τη νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
• Τις ενέργειες που αφορούν τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς και την προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
• Την επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.
• Το Ελληνικό, π.χ.  η επίλυση ζητημάτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, η οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών καζίνων στην Αττική και ο ορισμός ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.
• Τμήμα της δευτερεύουσας νομοθεσίας για  τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.
• Στο δελτίο για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά αντιμετωπίζει διπλή πίεση που οδηγεί σε ολικό ανασχεδιασμό της στρατηγικής της. Αφενός θα πρέπει εάν θέλει να πάρει τη δόση να σταματήσει τις μάχες χαρακωμάτων και να κάνει όσα της λένε οι θεσμοί κι αφετέρου θα πρέπει να ξεχάσει το χρέος και να χαράξει τακτική με βάση και ένα σενάριο παράτασης των μνημονίων. Ουσιαστικά με τα σημερινά δεδομένα μη έκδοσης έκθεσης βιωσιμότητας για το χρέος από το ΔΝΤ το όνειρο για QE και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης. Ουσιαστικά χωρίς έκθεση από το Ταμείο ένταξη στο QE μπορεί να γίνει μόνο εάν η ΕΚΤ λάβει μια πολιτική κατά βάση απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι το στοίχημα επιστροφής στις αγορές θα γίνει χωρίς το ισχυρό μαξιλάρι των θεσμών – σημαία για τις αγορές (βλ. ΔΝΤ) και άρα μπορεί να οδηγήσει σε όργιο κερδοσκοπίας.
Παράλληλα παράταση μνημονίων με διασφάλιση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για να γίνει ομαλή μετάβαση στις αγορές οδηγεί σε νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση που θέλουν το Ταμείο και το Γερμανικό Υπ. Οικονομικών. Κάτι που δύσκολα χωνεύεται πολιτικά.
Γιώργος Αλεξάκης
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.