ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοδωράκης–Φέρχοφστατ ζητούν εξηγήσεις για επαναπροωθήσεις Τούρκων από την Ελλάδα

12:49 - 07 Ιουν 2017 | Πολιτική
Θεοδωράκης–Φέρχοφστατ ζητούν εξηγήσεις για επαναπροωθήσεις Τούρκων από την Ελλάδα
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, με αφορμή τις φημολογούμενες παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας κατέθεσε στην Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ θέτει το ζήτημα με επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο.

 

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή: «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες ως γενικότητες και φημολογίες, αλλά το ζήτημα φαίνεται πλέον να γίνεται πολύ σοβαρό για την εθνική μας αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου». Αφορμή για τη γραπτή παρέμβαση του Ποταμιού στάθηκε μια καταγγελία της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία «ομάδα άγνωστων μασκοφόρων οδήγησε στα σύνορα και παρέδωσε στις τουρκικές αρχές τον Τούρκο αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Murat Capan. Στο μέτρο που ισχύει, «η πράξη αυτή από μόνη της είναι κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου», επισημαίνει το Ποτάμι.

 

Και βάσει αυτών των πληροφοριών ο κ. Θεοδωράκης ζητεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής να απαντήσουν, πρώτον, αν «αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ» και, δεύτερον, αν γενικότερα «έχουν δοθεί εντολές σε “ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο” για την άμεση επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας».

 

Στην επιστολή του, εξάλλου, προς τον κ. Αβραμόπουλο ο κ. Φέρχοφστατ επισημαίνει:

 

«Αγαπητέ Επίτροπε, αγαπητέ Δημήτρη, μου τράβηξαν την προσοχή φήμες σχετικά με την επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο, από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταγγείλει διάφορα περιστατικά (αναφορές 29ης Μαΐου και αρχών Ιουνίου), σχετικά με Τούρκους πολίτες που πέρασαν στην Ελλάδα από τον ποταμό Εβρο και ζήτησαν να τους επιτραπεί από τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν άσυλο. Παρά ταύτα, κρατήθηκαν από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, όπου και φυλακίστηκαν, αντιμετωπίζοντας πολιτικές κατηγορίες.

 

Θα συμφωνήσεις μαζί μου, ότι αν αυτά αληθεύουν, θα συνιστούσαν κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου από τις ελληνικές αρχές.

 

Θα ήθελα να σε προτρέψω να ερευνήσεις αυτές τις υποθέσεις και να διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα – όπως και άλλα κράτη – μέλη – τηρούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων Τούρκων πολιτών που, διαφεύγοντας από την χώρα τους λόγω πολιτικών διώξεων, ζητούν άσυλο στην ΕΕ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.