ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βουνά της τρίτης αξιολόγησης «βαρόμετρο» για τις αγορές

09:00 - 20 Ιουν 2017 | Πολιτική
Τα βουνά της τρίτης αξιολόγησης «βαρόμετρο» για τις αγορές
Τα ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα τεθούν στην τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς και την πορεία της χώρας προς τις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι θεσμοί κι αγορές αναμένουν μεταρρυθμιστική συνέπεια στην τρίτη αξιολόγηση που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο ώστε να στηρίξουν το εγχείρημα επιστροφής στις γραμμές δανεισμού της χώρας. Η λειτουργία του Δημοσίου, η απελευθέρωση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα (γραφειοκρατία κλπ.) και η Δικαιοσύνη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν συνολικά και το κλείσιμο του προγράμματος.

Παράλληλα, ζητήματα που είναι κομβικά για τους θεσμούς και όσους εκπροσωπούν είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η λειτουργία του υπερταμείου και η διαχείριση μέσω αυτού των περισσότερων ΔΕΚΟ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κίτρινη κάρτα που έδειξε χτες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ σε όσους υπουργούς αντιδρούν σε βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

 

Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των υπουργείων που ελέγχουν κάποιες ΔΕΚΟ ώστε να διατηρήσουν το έλεγχό τους. «Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος στέλνοντας μηνύματα σε πολλούς στην Αθήνα.

 

Πάντως πέρα από τις τροχιοδεικτικές βολές οι θεσμοί ετοιμάζονται για την έξοδο της χώρας στις αγορές έχοντας στα σκαριά τη γνωστή από το 2014 πιστωτική γραμμή ECCL, που όμως θα συνοδεύεται κι από στενή επιτροπεία. Η γραμμή ECCL θα καλύπτει την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 και τουλάχιστον ως το τέλος του 2020 που υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα. Ουσιαστικά βέβαια είναι τα μέτρα που ήδη ψηφίσει η Βουλή για τη διετία 2019-2020 μαζί με την υλοποίηση των υφισταμένων. Εκεί άλλωστε πάντα είναι το πρόβλημα για τους έξω.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:04 - 20 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.