ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UNESCO: Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο

15:18 - 22 Ιουν 2017 | Πολιτική
UNESCO: Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο
H ανάγνωση του Κορανίου και h τέλεση προσευχής εντός της Αγιας Σοφιάς προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ζήτησε τη στήριξη της UNESCO, με αφορμή την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του μνημείου.

Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Φραντσέσκο Μπανταρίν ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός του μνημείου, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας.

 

Η πράξη αυτή, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου.

 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε εκ μέρους της UNESCO, ο κ. Μπανταρίν.

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.