ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κοτζιάς καταγγέλλει τον Άιντε για «περίεργη» βιασύνη

14:41 - 03 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Ο Κοτζιάς καταγγέλλει τον Άιντε για «περίεργη» βιασύνη
Με μια ακόμα από τις…φοβερές εμπνεύσεις του ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε ζήτησε την άφιξη των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Ελβετία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «mignatiou.com» την πρόταση απέρριψαν πάραυτα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Επίσης αρνητικός ήταν και ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας.
«Μερικοί βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων ή να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος η διαπραγμάτευση», σχολίασε αιχμηρά ο κ. Κοτζιάς.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό:
«Η ελληνική πλευρά επιμένει, επιθυμεί, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται στο να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό. Και με αυτό το κριτήριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στην ελληνική Κυβέρνηση θα αποφασίσει να έλθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικιάς μας της αντιπροσωπείας ότι έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο που χρειάζεται η παρουσία του, και όχι γιατί κάποιοι βιάζονται να μην κάτσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση ή δεν θέλουν να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δυο Συνθήκες εγγύησης και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει».
Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «την Παρασκευή συμφωνήσαμε ότι σήμερα θα συζητούσαμε δυο ερωτήματα που είχε υποβάλει ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ) κ. `Άιντε για το σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο, ποιό θα είναι προοπτικά και τί θα απογίνει με το σημερινό, είχαμε κουβεντιάσει ότι θα δούμε το μηχανισμό εμπέδωσης και εφαρμογής και ότι θα συζητήσουμε και τα ερωτήματα που αφορούν τα στρατεύματα, βασικά τα στρατεύματα κατοχής».
Ο ίδιος πρόσθεσε:
«Σήμερα όμως δεν ξεκίνησε έτσι η συζήτηση. Ξεκίνησε με τα διαδικαστικά, και με μια αίσθηση ότι να βιαστούμε να έρθουν οι Πρωθυπουργοί όπου να ναι. Εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση, διότι έχουμε φθάσει στην έκτη ημέρα της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε ανοίξει την κουβέντα. Έχουν δοθεί κείμενα από όλες τις πλευρές, τα οποία θα τα παραλάβουμε σε λίγο. Θα τα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε αργά το απόγευμα για να κουβεντιάσουμε και στη βάση των όσων θα έχουμε διαβάσει».
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα, το ξαναγράψαμε, ότι πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα της κατοχής, το ξαναγράψαμε, ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σύμφωνο φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής, με σημαντικό ρόλο για την ίδια την Κύπρο, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια Συνθήκη για τον τρόπο και τη διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων και επίσης υπάρχει μια εκτεταμένη πρόταση, που μας φάνηκε πάρα πολύ λογική, από την κυπριακή πλευρά γύρω από τους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των συμφωνηθέντων».
Συμπλήρωσε δε ότι «η Ελλάδα όσον αφορά αυτό το μηχανισμό ελέγχου ενδιαφέρεται και είναι εμπλεκόμενη στο σημείο του ελέγχου της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων».

Κατατέθηκαν τα έγγραφα για εγγυήσεις και ασφάλεια
Στο μεταξύ, δόθηκαν στον Έσπεν Μπαρθ Άιντε στην παρουσία όλων των πλευρών τα έγγραφα για την ασφάλεια και εγγυήσεις και στη συνέχεια με την αποχώρηση των εγγυητριών δυνάμεων, οι δύο κοινότητες έδωσαν τα έγγραφα τους στον ΟΗΕ για τα υπόλοιπα θέματα για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Άιντε θα κάνει αντίγραφα και θα δώσει στην ε/κ και τ/κ πλευρά τα έγγραφα για τα εσωτερικά θέματα και αντίγραφα για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεις σε όλες τις πλευρές.

Δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο τραπέζι 2. Τα έγγραφα θα μελετηθούν από τις πλευρές ενώ ο Άιντε θα πραγματοποιήσει διμερείς μέχρι τις 18:00 όταν και θα γίνει γενικότερη συζήτηση.

Στις 19:30 ξεκινά ουσιαστική διαπραγμάτευση στο τραπέζι 1.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.