ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Καμμένο

13:41 - 06 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Καμμένο
Κλιμακώνοντας την πίεση προς το Μαξίμου η ΝΔ κατέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης την προαναγγελθείσα από τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου, όπως αιτιολογείται, να διερευνήσει «την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου, καθώς και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες».

Η πρόταση την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος, έρχεται μετά την δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «η υπόθεση Καμμένου μόλις αρχίζει» και με βάση την εκτίμηση των επιτελών της οδού Πειραιώς ότι το θέμα αγγίζει ευθέως τον πυρήνα της «προβληματικής συγκατοίκησης» ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ και φθείρει το πρωθυπουργικό προφίλ, υποχρεώνοντας τον Α. Τσίπρα να σύρεται πίσω από την υπεράσπιση του εταίρου του.

 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, στην συζήτηση για την Οικονομία, ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη να συναινέσει στην σύσταση Εξεταστικής απέρριψε το αίτημα, εξηγώντας –με τρόπο πάντως που δεν φάνηκε να πείθει ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ότι «είναι το λιγότερο άστοχο, από την στιγμή που η υπόθεση διερευνάται από την Δικαιοσύνη».

 

Και τούτο γιατί και με άλλες υποθέσεις (Υγεία, Άμυνα) ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη Βουλή να ασχοληθεί συστηματικότερα με αυτές.

 

Το ίδιο επανέλαβε και χθες όταν παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του Πορίσματος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη επιχείρηση αντιπερισπασμού με «ζητήματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας κατά κοινή ομολογία» και επανέλαβε: «βεβαίως, σε αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε».

 

Στην πρόταση της ΝΔ, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 

«Έχει προβληθεί από τον κ. Καμμένο ο ισχυρισμός, που έχει υιοθετηθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ. Κοντονή, ότι η συνομιλία περιορίστηκε στην παρότρυνσή του προς τον ισοβίτη να πει την αλήθεια και ότι τον παρέπεμψε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αυτό επανέλαβε και ο κ. Καμμένος, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς το λόγο για τον οποίο ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία και με ποιο σκεπτικό επικοινώνησε μαζί του. Εντούτοις, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 12 τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον Γιαννουσάκη συνολικής διαρκείας 21 λεπτών. Ο μεγάλος αριθμός επικοινωνιών μεταξύ των δύο, αυτονοήτως, καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Υπουργού περί απλής “παρότρυνσης”, στο μέτρο που για τη θετική ή αρνητική απάντηση του καταδίκου θα αρκούσε και μία επικοινωνία. Αυτονοήτως τίθενται τα ερωτήματα: α) Τι πράγματι ειπώθηκε μεταξύ του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του κρατουμένου; β) Οι δημοσιοποιηθείσες συνομιλίες του κ. Υπουργού με τον κρατούμενο ήταν οι μόνες ή υπάρχουν και άλλες με τον ίδιο ή / και με άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην ίδια υπόθεση;».

 

Ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση γίνεται και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημειώνεται:

 

«Ο Πρωθυπουργός, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, παρείχε κάλυψη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την ανάμιξή του στη Δικαιοσύνη και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εκείνος απέρριψε το αίτημα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Κατόπιν αυτού προκύπτουν τα ερωτήματα: α) Ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από τον κ. Υπουργό για τις ενέργειές του και, αν ναι, σε ποια έκταση και σε ποιο χρονικό σημείο; β) Ο Πρωθυπουργός συναίνεσε ή/και ενέκρινε τις ενέργειες του Υπουργού του; γ) Εάν δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση / γνώση του Πρωθυπουργού, είναι επιτρεπτό εκ μέρους του Υπουργού για μια τόσο σοβαρή ανάμιξή του στη Δικαιοσύνη να μην ενημερώνει τον Πρωθυπουργό;».

 

Η ΝΔ παρατηρεί εξάλλου, ότι:

 

«με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει ήδη τη σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων μέσω σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, είναι: α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της Κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή, β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου Υπουργού ή / και της Κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την Εισαγγελική λειτουργό όσο και με το Λιμενικό υπάλληλο, και γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων.

 

Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να διερευνηθούν υπό το φως των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων, καθώς προδίδουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης κατά παράβαση της διακρίσεως των κρατικών λειτουργιών, αναδύουν δε τόσο πολιτικές ευθύνες για τη διενέργεια και τα αληθή κίνητρα των παρεμβάσεών αυτών εκ μέρους των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αυτών (ενδεικτικά: κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά).

 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής και προσβλέπουμε στη στήριξη του αιτήματος μας από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθούν όλες οι σκοτεινές πτυχές αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.