ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αναζήτηση νέου παραγωγικού προτύπου… παρά θιν΄ αλός

12:44 - 10 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Σε αναζήτηση νέου παραγωγικού προτύπου… παρά θιν΄ αλός
Ψήγματα μιας όψιμης έστω πολιτικής ενηλικίωσης καταγράφονται στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το τέλος μιας μακράς εποχής ανεδαφικών διεκδικήσεων.

Επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση τόσο οι παραινέσεις του Αλέξη Τσίπρα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κλείσουν εσπευσμένα όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του χώρου ευθύνης τους, όσο και η ευθεία παραδοχή του υπουργού Ψηφιακής Τεχνολογίας και πρωθυπουργικού «Διόσκουρου» Νίκου Παππά ότι, οι οικονομικές προτεραιότητες έχουν πλέον μετατεθεί από την αντιμετώπιση του χρέους στην δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης.

 

Προφανώς η κυβέρνηση απέχει πολύ από αυτό που ο αν. υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης ονόμασε «διακήρυξη της ιδιοκτησίας του Προγράμματος», κάνοντας πολλούς συναδέλφους του να ριγήσουν από ιδεολογικές σπιλιάδες.

 

Αν παρατηρήσει κάποιος το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, θα διαπιστώσει ότι, πολλές καρέκλες ακόμα, είναι κατειλημμένες από πρόσωπα που δυσκολεύονται κατά γενική ομολογία να αντιληφθούν τον επείγοντα χαρακτήρα των πραγμάτων και ερίζουν για το φύλο των αγγέλων, αντί να προωθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν καταλυτικά την ατμόσφαιρα στην Οικονομία.

 

Το περιβόητο momentum που διαμορφώνει όπως παρατήρησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας η απόφαση του τελευταίου Eurogroup, απειλείται να διαλυθεί μέσα στην διαχειριστική ανεπάρκεια και την κεκτημένη ακινησία πολλών υπουργών, οι οποίοι όπως παρατηρούν βιτριολικά πολλοί στους διαδρόμους της Βουλής- ακόμα και εντός της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- απώλεσαν κάθε ικμάδα, παρακολουθώντας… εξαντλητικά τις επίπονες προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να ολοκληρώσει, σε πείσμα της άκαρπης τακτικής του Μαξίμου, εγκαίρως την αξιολόγηση.

 

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να βιάζεται… Διότι φαίνεται πως στην κρίση του πρυτανεύει, όπως λέγεται, η διατήρηση των εσωτερικών ισορροπιών και η εσωκομματική νηνεμία.

 

Η άποψη που διατυπώνει αίφνης ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είναι ενδεικτική ορισμένων απόψεων που διατρέχουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση της εφημερίδας Documento αναφορικά με την αναγκαιότητα ενός ανασχηματισμού, απαντά απερίφραστα και θεωρώντας προδήλως εαυτόν αμετακίνητο:

 

«Θεωρώ ότι καμιά κυβέρνηση και σε κανέναν χρόνο δεν κρίνεται κυρίως από τα κυβερνητικά σχήματα. Κρίνεται από την ουσία της πολιτικής της και από τις σχέσεις που οικοδομεί με την κοινωνία.

 

Και από αυτά θα κριθούμε και εμείς. Νομίζω πάντως ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα είναι σχετικά καινούργιο, αλλά από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός κρίνει αν και πότε πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Πάντως και ο πιο ικανός υπουργός για να καταλάβει τα προβλήματα του υπουργείου του στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται ένα τρίμηνο»…

 

 

Στις συνθήκες αυτές, ζητούμενο παραμένουν η ολοκλήρωση των αλλαγών στην Οικονομία (με την έννοια των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και όχι την διαρκή επιβολή αντικοινωνικών μέτρων), οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης (υπερβαίνουν τις 200.000 οι εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου στα Διοικητικά Δικαστήρια) και ταχείες κινήσεις, όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο η οποία έχει βαλτώσει και η περιστολή των μη παραγωγικών δαπανών που θα διαμορφώσουν ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον.

 

Καθώς το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της παρασιτικής ανάπτυξης εξέπεσε οριστικά, η κυβέρνηση αναζητεί τον αντικαταστάτη του, μέσω της διοργάνωσης 13 Περιφερειακών Συνεδρίων, αρχής γενομένης από την Κοζάνη το επόμενο διήμερο.

 

Στόχος, όπως εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι μεταξύ άλλων, ο προσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων σε παραγωγικές δραστηριότητες, δραστηριότητες καινοτομίας, τεχνολογίας, παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας, βιομηχανικές και μεταποίησης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο -όπως σημείωσε- δεν θα στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς, δηλαδή στην ένταση της εργασίας, αλλά στην ένταση του κεφαλαίου. 

 

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.