ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διαφωνία Καμμένου στο Σκοπιανό ανοίγει νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο

14:00 - 12 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Η διαφωνία Καμμένου στο Σκοπιανό ανοίγει νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο
Καλώς ή κακώς από το 2008 και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, έχει διαμορφωθεί μια εθνική θέση για το Σκοπιανό, η οποία συνοψίζεται στην πρόταση για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι πάντων» ( το λεγόμενο erga omnes).

Με την άνεση των πολιτικών που «παίζουν» με μείζονες υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής για λόγους εκλογικής επιβίωσης, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε στη συζήτηση για το Κυπριακό στη Βουλή- ως μη όφειλε, γιατί ήταν εκτός θέματος συν τοις άλλοις…- μια θέση για ονομασία που δεν θα περιέχει καθόλου τον όρο «Μακεδονία».

Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα προσεχώς. Γιατί η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κοσμοπολιτικός διεθνισμός δεν θα είχε καν αντίρρηση να ονομαστούν τα Σκόπια σκέτα Μακεδονία, υποβόσκει…

Και την ίδια ώρα, δεν μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει με όσους υποστηρίζουν στους διαδρόμους της Βουλής  ότι η διγλωσσία που εκδηλώνεται στα κυβερνητικά ρετιρέ, δεν δυσκολεύει απλώς τη θέση της Αθήνας, ενόψει ιδίως της νέας διπλωματικής προσπάθειας ΗΠΑ- Γερμανίας για την επίλυση του προβλήματος, αλλά συνιστά θρυαλλίδα στα θεμέλια του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού.

Είναι προφανές για τους «παροικούντες» ότι ο πρόεδρος των Αν.Ελλ Πάνος Καμμένος «χτίζει» προκαταβολικά τα δικά του άλλοθι για την περίπτωση που χρειαστεί να τορπιλίσει την κυβέρνηση μπροστά στο- πιθανότερο για την ώρα- ενδεχόμενο να μείνει εκτός Βουλής.

Την δυσαρμονία σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος δικαιούται μεν να αλλάξει γνώμη, αλλά εδώ πλέον, «τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης».

Όπως παρατήρησε στον πρωθυπουργό: «Δεν γίνεται η κυβέρνηση να εμφανίζεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής με διαφορετικές απόψεις. Πως είναι δυνατόν να έχετε για υπουργό Εθνικής Άμυνας πρόσωπο που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας;».

Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αναλύεται από το γνωστό «στρίβειν δια του αρραβώνος» όταν ιδίως, είπε: «για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών είναι νόμος Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης. Εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό. Όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς σειόταν το στάδιο από το σύνθημα “αλήτη προδότη Σαμαρά”».

Ήταν η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας, ακούστηκε εκτός μικροφώνου να απορεί: «τα οικογενειακά σας θα λύσουμε τώρα ρε παιδιά;». Προφανώς όμως, κάτι τέτοια «οικογενειακά» χαλάνε τα καλύτερα σπίτια…

Γιώργος Χατζηδημητρίου

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.