ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασχηματισμός:Οι πρώτες σκέψεις Τσίπρα, ο «κομβικός» Τσακαλώτος και οι «φευγάτοι»

08:00 - 21 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Ανασχηματισμός:Οι πρώτες σκέψεις Τσίπρα, ο «κομβικός» Τσακαλώτος και οι «φευγάτοι»
Οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης έλαβαν χώρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακούει και να καταγράφει γνώμες, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Βιασύνη δεν υπάρχει και θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει ανασχηματισμός εντός του Αυγούστου, ωστόσο, λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ θεωρείται δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα.

 

Συνυπολογίστε ότι μέχρι τότε θεωρείται βέβαιο πως θα έχει πραγματοποιηθεί και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

 

Αυτό που μένει να φανεί είναι η φυσιογνωμία που θα επιλέξει να δώσει ο πρωθυπουργός στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προηγούμενος ανασχηματισμός θεωρήθηκε δεξιόστροφος, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και τώρα υπάρχουν πολλές φωνές (ιδιαίτερα από τους 53+) πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να επιστρέψει σε πιο αριστερά μονοπάτια.

 

Ασφαλώς, κομβικό πρόσωπο στις εξελίξεις είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το αν θα παραμείνει ή όχι στη θέση του υπουργού Οικονομικών ή αν θα υπάρξει κάποια αναβάθμισή του, στη θέση ας πούμε του αντιπροέδρου.

 

Αν πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρήσει, τότε φαβορί για τη θέση του «Τσάρου» της οικονομίας είναι αναμφισβήτητα ο Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Σχεδόν βέβαιο πως θα κρατήσουν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση είναι ο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λογικά θα παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ και ο επίσης στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς δεν αγχώνεται για το αν θα συνεχίσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Αυτοί που μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει γκρίνια και για τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν μοιάζει εύκολο να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Εφόσον, μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει μία πιο «λαϊκίστικη» κυβέρνηση που θα επιδιώξει να έχει καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνία, τότε και οι τρεις παραπάνω θεωρείται βέβαιο πως θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

 

Τέλος, εξαιρετικά πιθανό είναι να λάβει τέλος και η θητεία του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.