ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σφάζονται κυβέρνηση-ΝΔ στην ποδιά της Δικαιοσύνης

22:04 - 23 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Σφάζονται κυβέρνηση-ΝΔ στην ποδιά της Δικαιοσύνης
Πνιγηρές αναθυμιάσεις αναδύονται στην κορυφή των θεσμών από την αναζωπύρωση του ακήρυκτου πολέμου που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, απειλώντας να διαβρώσει τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας του αστικού πολιτικού χώρου.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το reporter, έχουν αποδυθεί σε μια λυσσαλέα αναμέτρηση για τον έλεγχο της Θέμιδος με φερόμενους ως «στρατηγούς» αντίστοιχα τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Χαράλαμπο Αθανασίου, που εμφανίζονται να συντονίζουν εκατέρωθεν παρασκηνιακά τις κινήσεις και επίλεκτες δυνάμεις, έτοιμες να δώσουν ανενδοίαστα τη μάχη για την διεύρυνση των σφαιρών επιρροής και την τελική επικράτηση.

 

Τα δύο «στρατόπεδα» ανταλλάσσουν με αξιοσημείωτη ευκολία ιοβόλους υπαινιγμούς και βαρειές κατηγορίες, χωρίς καν να μπουν στον κόπο της απόδειξης γεγονός που, σύμφωνα με κορυφαίους πολιτικούς και νομικούς κύκλους, καλλιεργεί μια νοσηρή ατμόσφαιρα και διαχέει την καχυποψία των πολιτών επί δικαίων και αδίκων.  

 

Στο μέσον αυτής της συμμετρικής πίεσης στέκεται αμήχανα η κατηγορία των ευσυνείδητων δικαστών που προσπαθεί να βρει τις αναγκαίες θεσμικές ισορροπίες, αγνοώντας πολιτικές υποδείξεις και τις εκδηλώσεις του ολέθριου κομματικού ανταγωνισμού.

 

ΕΔΕ: «Δεν μας λυγίζουν οι σκευωροί»

 

Το μέτωπο της «φωτιάς»  αναζωπυρώθηκε την Κυριακή, όταν με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία διόλου δεν απέφυγε τις πυκνές πολιτικές αναφορές, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε ότι κυβέρνηση ακολουθεί «το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» με απώτερη επιδίωξη «να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’».

 

Στο πνεύμα αυτό η ΕΔΕ έκανε λόγο για επιστράτευση παρακρατικών μηχανισμών, περιγράφοντας έμμεσα ως υποκινητή τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με την επικουρία της Αικατερίνης Θάνου,  προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου».

 

Κυβέρνηση: «Ματώσαμε για να είσαστε πάνω στην έδρα»

 

Ακολούθησε απάντηση από το Μαξίμου, το οποίο καταγγέλλει ότι η ΕΔΕ «φαίνεται να αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση» και προσθέτει:  

 

«Χωρίς ντροπή, ανέλαβε την υπεράσπιση της Ν.Δ. για τις καταγγελίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημοσίου χρήματος. Ο κ. Αθανασίου αισθάνεται τώρα προφανώς πιο άνετα, έχοντας την κάλυψη των πρώην συναδέλφων του στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες του για όσα πρωτοφανή του καταλογίζονται».

 

Καλεί μάλιστα την Ένωση να μην παραδίδει μαθήματα Δημοκρατίας στην Αριστερά «που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κυρίες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους» και καλεί τα μέλη της να μην λειτουργούν «ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος».

 

ΝΔ: «Σταματήστε τον κατήφορο»

 

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της, τονίζει μεταξύ άλλων: «Μια ημέρα πριν την 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια ιστορική ανακοίνωση καταγγέλλει ευθέως την Κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της. 

 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες. 

 

Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. 

 

Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο. 

 

Ο κ. Τσίπρας, έστω και τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».

 

Μαξίμου: «Περίεργα» ερωτηματικά για Αθανασίου

 

Στο τέλος της ημέρας, το Μαξίμου με δική του παρέμβαση που φέρει ενδεχομένως το ίχνος της κυρίας Θάνου, σχολίασε καταγγελτικά:

 

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ.

 

Η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη:

 

Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης;

 

Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;».

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.