ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο υπουργεία τρέχουν να... μαζέψουν τα σκουπίδια

08:15 - 24 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Δύο υπουργεία τρέχουν να... μαζέψουν τα σκουπίδια
Ώριμα έργα διαχείρισης απορριμμάτων ζητεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) η κυβέρνηση ώστε να πετύχει τους κοινοτικούς στόχους την προσεχή τριετία αλλά και να αποφύγει πρόστιμα. Στο φόντο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε κοινή συνέντευξη τύπου προανήγγειλαν επισκέψεις σε δήμους και περιφέρειες, ανά την Ελλάδα.

«Πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα ενημέρωσης και ενίσχυσης» είπε ο κ. Φάμελλος, «Το βασικό πρόβλημα είναι να υπάρχουν ικανοί ΟΤΑ» για την προώθηση των έργων.

Ο Αλ. Χαρίτσης είπε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία συμβαδίζουν με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προβλέπει συμπληρωματικότητα των μορφών και εργαλείων διαχείρισης, μείωση αποβλήτων στην πηγή, ανακύκλωση, εξορθολογισμό κόστους διαχείρισης, με βασική προτεραιότητα την αποκέντρωση δραστηριοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων. Από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 οι διαθέσιμοι πόροι είναι ένα δισ. ευρώ (κοινοτική και εθνική συμμετοχή). Από αυτό το ποσό, σχεδόν 877 εκατ. κατευθύνονται στη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων και τα υπόλοιπα για διαχείριση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και αποκατάστασης εγκαταστάσεων.

«Στόχος είναι υπάρχει χρηματοδότηση για όλα τα ώριμα έργα» είπε ο κ. Χαρίτσης. «Για εμάς είναι σημαντικός ο βαθμός ωριμότητας. Γι ‘ αυτό άλλωστε προχωρήσαμε και στη διάθεση πόρων ώστε να τους βοηθήσουμε να ωριμάσουν τις προτάσεις. Σε βάθος τριετίας μπορούμε να καλύψουμε τις ώριμες προτάσεις. Εχει γίνει επεξεργασία σεναρίων από το ΥΠΕΣ για πρόσθετες ανάγκες μετά την τριετία και έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τα έργα που δεν θα ενταχθούν σε αυτό το πρώτο κύμα».

Η κυβέρνηση προσπαθεί σε κάθε περιφέρεια να προωθήσει τον σχεδιασμό. Έτσι πριν λίγες μέρες έλαβαν χώρα με παρουσία υπουργών, αλλά με ηχηρές απουσίες τοπικών παραγόντων, στη Δυτική Μακεδονία τα εγκαίνια το εργοστασίου διαχείρισης από τον Άκτωρα που έγινε με συγχρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Τις επόμενες μέρες υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για εκχώρηση κονδυλίων ύψους 150 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός διαχείρισης στο Λεκανοπέδιο. Προ τριημέρου εκδόθηκαν δύο νέες προσκλήσεις, ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν ώριμα έργα διαχείρισης (όπως για παράδειγμα το ΣΔΙΤ του νομού Ηλείας) ή έργα που ξεκίνησαν παλαιότερα και χρειάζονται πρόσθετα κονδύλια.

Επίσης υπάρχει επικοινωνία με την Επιτροπή ώστε να διαμορφωθεί φόρμουλα χρηματοδότησης των προσκλήσεων αυτών ενώ διατίθενται άλλα 10 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ώστε να προχωρήσουν έργα αποκατάστασης χωματερών (που δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το ΕΣΠΑ) και να μειωθούν τα ημερήσια πρόστιμα στην Ε.Ε. Περί τα 20 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ και από εθνικό σκέλος ΠΔΕ, θα διατεθούν για να ωριμάσουν μελετητικά τα έργα ώστε να μη χαθεί χρόνος, αλλά και για τοπικά έργα διαχείρισης σε δήμους.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει από το υπουργείο Οικονομίας (πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση κατασκευής πράσινων σημείων σε όλη τη χώρα, με δικαιούχους τους δήμους, συμπληρωματικά με αντίστοιχη πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

KΑΤΑΝΟΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Έμμεσα και άμεσα στις Περιφέρειες (ΠΕΠ)

406,7 εκατ. €  - Βιοαπόβλητα & Πράσινα Σημεία (151,8 εκατ.€)  καθώς και μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων (254,εκατ.€).

Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

470,3 εκατ. € - - Βιοαπόβλητα & Πράσινα Σημεία (26,1εκατ.€) καθώς και μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων (444,2εκατ.€).

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ –ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

ΥΜΕΠΕΡΑΑ

88,2 εκατ. € - Επικίνδυνα απόβλητα, αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (π.χ ΜΑΒΕ Μεταλλεία Κοζάνης, κ.λ.π.)

Περιφέρειες (ΠΕΠ)

29 εκατ. € - - Επικίνδυνα απόβλητα, αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων

Σύνολο

994,2 εκατ. €

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 24 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.