ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Η αντιμετώπιση της Αριστεράς διχάζει τους Αντιπροέδρους του κόμματος

15:22 - 05 Αυγ 2017 | Πολιτική
ΝΔ: Η αντιμετώπιση της Αριστεράς διχάζει τους Αντιπροέδρους του κόμματος
Η διολίσθηση συχνά της δημόσιας ρητορικής της ΝΔ σε κλίμακες ακραίας οξύτητας, προβληματίζει τον μετριοπαθή κορμό της παράταξης, όπως τουλάχιστον αυτός εκφράζεται από στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος που παρατηρούν, πως η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα και όχι καταφυγή στην οξύτητα που ο ίδιος σκοπίμως καλλιεργεί, για λόγους πρόδηλης πολιτικής σκοπιμότητας.

Στους κύκλους αυτούς, οι οποίοι παρακολουθούν από διακριτή απόσταση τους πληκτικούς ημερήσιους καυγάδες μεταξύ κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης που εντάσσονται σε κοινό, εμπρηστικό ύφος και ήθος, καταγράφουν από καιρό με ενδιαφέρον, τόσο τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων, όσο και τις μεγάλου βεληνεκούς μετρήσεις όπως αυτή του «Ευρωβαρόμετρου» που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης.

Είναι προφανές, όπως σχολιάζουν, ότι η πλειονότητα των πολιτών, (σχεδόν 9 στους δέκα!) έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, είναι εξίσου σημαντικό το ποσοστό εκείνων που δεν εμπιστεύονται κανένα κόμμα σήμερα στην Ελλάδα και συνεπώς και τη ΝΔ, η οποία δυσκολεύεται να βρει αέρα αυτοδυναμίας, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίζει ιδιαιτέρως και την αξιωματική αντιπολίτευση για το αν η γραμμή της ρήξης που κατά τα φαινόμενα έχει εισηγηθεί το «Σαμαρικό» στρατόπεδο, είναι πολιτικά αποδοτική.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά

Προ ημερών, η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, μια από τις πλέον καταρτισμένες και αξιόλογες παρουσίες της Βουλής, υποχρεώθηκε άρον- άρον να αποσύρει μια ανάρτησή της στο διαδίκτυο, μετά από σφοδρή εσωκομματική επίθεση που δέχθηκε, επειδή τόλμησε να αναγνωρίσει ότι η Αριστερά, την οποία εμφατικά διαχώρισε από τον ΣΥΡΙΖΑ, «έχει δώσει αγώνες στον τόπο».

Βέβαια, η κυρία Κεραμέως ανακλήθηκε εύκολα στην κομματική τάξη. Γιατί ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης που δέχθηκε ανάλογη επίθεση για αντίστοιχου περιεχομένου δηλώσεις δεν μάσησε τα λόγια του.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, που βρίσκεται στους αντίποδες της εκκωφαντικής δημόσιας παρουσίας του έτερου Αντιπροέδρου στην Πειραιώς, Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος πολλές φορές δίνει τον τόνο, κατηγορήθηκε περίπου ως…αριστερός επειδή παρατήρησε ότι το ύφος πολλών υπουργών σήμερα, δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση το ύφος των Κύρκου και Παπαγιαννάκη.

Χατζηδάκης: Να δώσουμε τη μάχη των ιδεών

«Νόμιζα πως ήταν γνωστό ότι είμαι φιλελεύθερος» σχολίασε δηκτικά σε κείμενό του με τίτλο «Στη ζωή τελικά, δεν παύεις να εκπλήσσεσαι» σπεύδοντας να υπογραμμίσει στην πλευρά των «θερμοκέφαλων», ότι, «η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο».

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε: «Είναι πολύ αργά για να αλλάξει η ταυτότητά μου. Φιλελεύθερος ήμουν. Φιλελεύθερος μένω. Με αξιοπρέπεια και μετριοπάθεια προσπαθώ να εκφράζομαι. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Δεν μου χρειάζονται ιδεολογικά πιστοποιητικά. Και όπως δεν φοβήθηκα όσους μου επιτέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, δεν θα φοβηθώ και κανέναν, που χωρίς ίσως να διαβάζει τι λέω, σπεύδει να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα και να βάζει ταμπέλες.

Η παράταξη πρέπει προφανώς να δώσει, περισσότερο από όσο το έκανε στο παρελθόν, τη μάχη των ιδεών. Να μην αισθανόμαστε ενοχικά απέναντι στην Αριστερά. Να δείξουμε πως εμείς είμαστε με την πρόοδο και η Αριστερά με την οπισθοδρόμηση.

Όμως, η μάχη των ιδεών απαιτεί θέσεις και επιχειρήματα. Όχι ακρότητες και στενόμυαλες αντιλήψεις, που μας αποκόπτουν από το μετριοπαθές ακροατήριο».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.