ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλύτης στο πολιτικό σκηνικό η υποψηφιότητα Καμίνη

12:27 - 08 Αυγ 2017 | Πολιτική
Καταλύτης στο πολιτικό σκηνικό η υποψηφιότητα Καμίνη
Του Άγγελου Κωβαίου Ως καταλύτης στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό μοιάζει να επιδρά ήδη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη για την ηγεσία της ΔΗΣΥ.

Ο αντίκτυπός της στον μεσαίο χώρο είναι προφανής και έγινε αισθητός από την πρώτη στιγμή. Το προφίλ του δημάρχου ενεργοποίησε αντανακλαστικά του εκσυγχρονιστικού μπλοκ (λέγεται ότι η κίνηση έχει και την άτυπη έγκριση του Κ. Σημίτη), το οποίο έπειτα και από την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της ΔΗΣΥ τον προηγούμενο Ιούνιο προφανώς και ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της επιρροής του στον χώρο.


Την ίδια στιγμή, με αμηχανία αντιμετωπίστηκε από την σημερινή ηγεσία και την Φώφη Γεννηματά, η οποία κατά κάποια από τα κορυφαία και επανακάμψαντα στελέχη βλέπει πως ο αιφνιδιασμός Καμίνη θα μπορούσε και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς και να ακυρώσει κάθε προσπάθεια ελέγχου ή επιρροής της διαδικασίας εκλογής μέσω του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.

 

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, από το σημείο αυτό κι έπειτα θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί μία εντελώς ανοιχτή διαδικασία, στα πρότυπα της αντίστοιχης στην ΝΔ από την οποία αναδείχθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όπως σημειώνουν στελέχη με εμπειρία στην διακυβέρνηση της χώρας επί ΠΑΣΟΚ, η παρουσία Καμίνη θα προσελκύσει κατά πάσα βεβαιότητα πολίτες και από χώρους εκτός ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΔΗΣΟ, όπως αντιστοίχως είχε συμβεί και με τον Κυρ. Μητσοτάκη και αυτό πιθανώς να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα.

 

Επιπλέον, ένας διαφορετικός πόλος εκδηλώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τις τοποθετήσεις του Κώστα Λαλιώτη και του Παύλου Γερουλάνου, αν και από διαφορετική σκοπιά του καθενός.

 

Ο μεν πρώτος, όπως εκφράστηκε με το άρθρο του στο the caller, το οποίο έγινε και πρωτοσέλιδο σε φιλοκυβερνητικά έντυπα τα οποία το ερμήνευσαν ως άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην ιστορία, τα σύμβολα και την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ο δε δεύτερος υποστηρίζει την θέση που έχει εκφράσει σε κομματικά όργανα και σε αρθρογραφία του και τάσσεται υπέρ της αυτονομίας και της υπεράσπισης του ονόματος και της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ όπως και του εκσυγχρονισμού του κόμματος, χωρίς όμως καμία ανοχή προς την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ταυτόχρονα, η υποψηφιότητα Καμίνη προξενεί κάποια αναστάτωση και στην ΝΔ, καθώς στελέχη του μεσαίου χώρου ή προερχόμενα π.χ. από το Ποτάμι, τα οποία ήταν πρόθυμα ή και έτοιμα να μεταπηδήσουν, αρχίζουν να βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα Καμίνη, η οποία εκφράζει και περισσότερο τις πολιτικές τους διαθέσεις. Υπό αυτήν την έννοια, στην ΝΔ έχουν αρχίσει να ανησυχούν για ενδεχόμενες απώλειες ψήφων προς τον μεσαίο χώρο, σε περίπτωση που ο κ. Καμίνης κατορθώσει να πάρει την ηγεσία της ΔΗΣΥ.

 

Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον και αγωνία την εξέλιξη. Βλέπουν με πολύ καλό μάτι τις θέσεις Λαλιώτη και στην ουσία αναμένουν την επόμενη ημέρα. Το έχει άλλωστε δηλώσει και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μιλώντας για μεσοπρόθεσμες εξελίξεις, τις οποίες παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Κρυφή προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία διάσπαση του μεσαίου χώρου, έπειτα από την διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας του. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, είτε το εκσυγχρονιστικό μπλοκ θα αποκοπεί από την ΔΗΣΥ σε περίπτωση που η κυρία Γεννηματά κερδίσει, είτε η «αριστερόστροφη» ομάδα θα διαχωρίσει την θέση της αν κερδίσει ο κ. Καμίνης. Και τα δύο σενάρια συγκαταλέγονται στα επιθυμητά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει να φανεί αν θα επαληθευτεί κάποιο από αυτά και πότε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:30 - 08 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.