ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρκαγιές: Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση πάνω απ΄ τα αποκαΐδια…

14:05 - 14 Αυγ 2017 | Πολιτική
Πυρκαγιές: Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση πάνω απ΄ τα αποκαΐδια…
Την ώρα που οι πυρκαγιές κατακαίουν πολλές περιοχές της χώρας, μαίνεται πάνω από τις στάχτες που αφήνουν πίσω τους, η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τα φλεγόμενα μέτωπα βεβαίως, τα οποία πολύ συχνά αναζωπυρώνονται εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι πολλά. Ωστόσο, αντικειμενικά έχουν εγερθεί σοβαρές αμφιβολίες τόσο για την ετοιμότητα και την επάρκεια των μέσων, όσο και για το επίπεδο του συντονισμού.

Είναι προφανές ότι οι ηρωικές προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής και των εθελοντών δεν αρκούν για αναχαιτίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Αφετέρου, ούτε οι θεωρίες συνωμοσίας τις οποίες- μέσω του αθηναϊκού πρακτορείου αρχικά και στη συνέχεια με επίσημες ανακοινώσεις της Κατεχάκη- διοχέτευσε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για σχέδιο εμπρησμών και απόπειρα αποσταθεροποίησης, συμβάλλουν σε κάτι αυτές τις δύσκολες για πολλούς ώρες.

Αν αυτό συμβαίνει στ΄ αλήθεια, όπως παρατηρούν οι λιγοστές εφεδρείες στην πολιτική αγορά που δεν έχουν αποδράσει από τα αστικά κέντρα, τότε υπάρχει λόγος σοβαρός να εγκαταλείψουν οι υπουργοί της κυβέρνησης τις παραλίες και να επιστρέψουν στα πόστα τους, δίνοντας το μέτρο της σοβαρότητας των περιστάσεων.  

Η Αντιπολίτευση μάλιστα, εγκαλεί και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ότι έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης με αποτέλεσμα η όποια ενημέρωση πολιτών και κομμάτων να παρέχεται από τα δελτία ειδήσεων και τους δημοσιογράφους που καταγράφουν τα γεγονότα.

Τι καταγγέλλουν τα κόμματα

ΝΔ: «Ο Τόσκας αποσταθεροποιητικός παράγοντας»

Η όλη κατάσταση, έχει πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου πολεμικό κλίμα, με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, από διαφορετικές αφετηρίες βεβαίως, να στηλιτεύουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για βραδυπορία και ανικανότητα.

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του κατ' ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας» σχολιάζει αιχμηρά η ΝΔ, υπογραμμίζοντας:

«Αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων».

ΠΑΣΟΚ: «Ενημέρωση από τα κανάλια»

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική. Ο συντονισμός ανύπαρκτος, μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ουσιαστικά εξαφανισμένοι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Και στο ίδιο μήκος συμπληρώνει: «Ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου αναζητείται. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα κανάλια, μια και οι υπεύθυνοι σιωπούν. Και ακόμη χειρότερα ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές κινητοποίησης με πολύωρη καθυστέρηση μέσω tweet (!), με μοναδικό στόχο να απαλλαγεί από τις ευθύνες»».

«Ποτάμι»: «Παντελής έλλειψη οργάνωσης»

«Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με "υπουργό" τον ανύπαρκτο κ. Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. H φωτιά κατακαίει την Ελλάδα και τις περιουσίες των ανθρώπων γιατί δεν υπήρξε σχέδιο πρόληψης & επικρατεί απόλυτο χάος στον συντονισμό. Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες καταστροφές προήλθαν από αναζωπυρώσεις δείχνει την παντελή έλλειψη οργάνωσης & επιχειρησιακού σχεδιασμού», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

ΚΚΕ: «Εμπρηστική η πολιτική όλων»

Με διαφορετική αντίληψη το ΚΚΕ, παρατηρεί: «Η ύπαρξη πιθανού σχεδίου εμπρησμών πάνω και στην εμπορευματοποίηση της γης, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συντηρεί κι ενισχύει την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Κατά συνέπεια ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη ΝΔ πάνω στα καμένα, δε μπορεί να κρύψει την ενοχή τους για την "εμπρηστική" τους πολιτική».

Η Κατεχάκη επιμένει

Αίσθηση πάντως για την ποιότητα της κυβερνητικής ενημέρωσης, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κοινοποίησε μέσω twitter ότι ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό και ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος»…

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ίδια ώρα απαντώντας στην σκληρή κριτική, αποδίδει στη ΝΔ «φθηνή αντιπολίτευση» και επιμένει στην εκδοχή του και την υπαινικτική ερμηνεία των γεγονότων, επικαλούμενο ότι:

-Οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές όπου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος

– Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο (15 μόνο σε μία ημέρα), σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Καισαριανή, το Άλσος Βεΐκου, το Κορωπί και στον Κάλαμο –δίπλα ή μέσα στη πρωτεύουσα, δηλαδή.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την κατάσταση, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να απασχολούν τη Νέα Δημοκρατία.

Καλό θα είναι και η αντιπολίτευση να μην παίζει με τη φωτιά κάνοντας φτηνή «πολιτική», την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη να σώσουν το φυσικό και οικισμένο περιβάλλον, τις περιουσίες τους και, το πιο σημαντικό, να μη θρηνήσουμε θύματα. Ας σοβαρευτεί, τουλάχιστον, στις δύσκολες αυτές ώρες», προτρέπει στον επίλογο σχετική ανακοίνωση.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:08 - 14 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.