ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είπαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό

11:16 - 27 Αυγ 2017 | Πολιτική
Τι είπαν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό
Την ανάγκη σχεδιασμού μιας συνεκτικής πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να έρθει ξανά η βιομηχανία στο επίκεντρο της Οικονομίας της χώρας και να ανοίξουν θέσεις εργασίας, προέταξε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, στόχος της πρότασης του Συνδέσμου είναι η μεταποίηση έως το 2020 να εισφέρει 12% τουλάχιστον στον σχηματισμό του ΑΕΠ της Ελλάδας, από το 8,9% που εισφέρει σήμερα.

 

Βιομήχανοι: Κενό γράμμα η παραγωγική ανασυγκρότηση

 

Χωρίς περιστροφές, το επιτελείο του ΣΒΒΕ, σχολίασε αιχμηρά ότι η εξαγγελία της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την παραγωγική ανασυγκρότηση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη 2017 -2021» έχει παραμείνει «γράμμα κενό», χωρίς δηλαδή την εξειδίκευσή της σε συνεκτικά μέτρα πολιτικής, με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εκ των προτέρων προσμετρημένη τη θετική τους επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας.

 

Στρατηγικοί στόχοι της νέας βιομηχανικής πολιτικής ο ΣΒΒΕ προτείνει να είναι: η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, το άνοιγμα νέων αγορών, η υποκατάσταση των εισαγωγών και η εισαγωγή καινοτομίας.

 

Για να επιτευχθεί ο προτεινόμενος στόχος, ο ΣΒΒΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που αναφέρονται:

  • στη θεσμική υποστήριξη της μεταποίησης με τη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, με επάρκεια κινήτρων, με εφαρμογή στοχευμένων κλαδικών πολιτικών και με την απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη βιομηχανία,
  • στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας,
  • στην αναβάθμιση της καινοτομικής ικανότητας των επιχειρήσεων και η ταχύτερη αφομοίωση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας,
  • στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία για την αύξηση της εμπιστοσύνης στη χώρα, που θα συμβάλλει στην υλοποίηση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και
  • στον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, με κατά προτεραιότητα εξέταση υποθέσεων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στην υλοποίηση επενδύσεων.

Εξαγωγείς: Ατμομηχανή ΟΛΘ για την μεταποίηση

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, έθεσε το θέμα των επόμενων ενεργειών στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει, όπως είπε, ατμομηχανή για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της πόλης.

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υπερβολική φορολόγηση και τις υψηλές εισφορές, ενώ για τις εξαγωγές είπε ότι «πηγαίνουν σχετικά καλά» προσθέτοντας ότι μπορούν να αποτελέσουν όχημα εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στη χώρα μας, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την επιτάχυνση έργων, όπως μεταξύ άλλων του ΟΛΘ η υλοποίηση των οποίων φαινόταν ότι είχε κολλήσει.

 

Βέβαια, όπως έσπευσε να σημειώσει, υπάρχουν και ορισμένα έργα, όπως αυτό της Ελληνικός Χρυσός, που ακόμα βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. «Γενικά όμως, το πρόσημο στα έργα είναι θετικό», υπογράμμισε.

 

«Αυτό που εξακολουθεί να κινείται σε μελανά νερά, παραμένει η πραγματική οικονομία, με τις υπερφορολογήσεις και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτό το πεδίο εστιάζουμε στη συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

 

Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο: Στο επίκεντρο η πραγματική οικονομία

 

Το ολοένα και εντεινόμενο σκηνικό με τα κατεβασμένα ρολά, σημάδι ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν, τα ζητήματα που αφορούν τη μαύρη εργασία, τη λαθρεμπορία και το παραεμπόριο, είναι ορισμένα από τα θέματα που επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος.

 

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα θέματα που αφορούν το επιμελητήριο είναι τα περσινά, αλλά και κάποια επιπλέον που έχουν προκύψει λόγω των συνθηκών που αλλάζουν.

 

Ένα βασικό θέμα που απασχολεί το ΕΒΕΘ, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και «πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους η ιδιωτικοποίησή του».

 

Βιοτέχνες: Φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις

 

Την καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, καθώς και σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, συρρίκνωση του κράτους, εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων, θέτει επί τάπητος το επιτελείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

 

«Ο δρόμος για την έξοδο από την εποχή των μνημονίων και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι ανηφορικός και δύσκολος. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα 6,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018 -2022, να πετυχαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο και 2% περίπου στη συνέχεια», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος και προσέθεσε «ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θα ήθελε να ακούσει από τον πρωθυπουργό ευχολόγια και υποσχέσεις. Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία».

 

Υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν είναι μια «αυτόματη διαδικασία», ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που «θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από άσκοπες πολιτικές αντιπαραθέσεις και ιδεολογικούς διαχωρισμούς».

 

Κίνητρα για παραμονή επιχειρήσεων στην Ελλάδα θέλουν οι Επαγγελματίες

 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Τέρμα οι υποσχέσεις

 

Τη λειτουργία του ακατάσχετου λογαριασμού για επαγγελματίες, στον οποίο «δεν θα βάζει χέρι κανείς», αλλά και την παροχή κινήτρων, φορολογικών και ασφαλιστικών, ώστε να μπει φρένο στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στη φυγή τους στο εξωτερικό, επρόκειτο να θέσει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζορπίδης τόνισε «τέρμα οι υποσχέσεις πια, ας περάσουμε στην εποχή των έργων» και σημείωσε ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη «φροντίδας» της πραγματικής οικονομίας που νοσεί σοβαρά.

Ανάπτυξη και το ζήτημα να γίνουν πιο ευέλικτες οι τράπεζες είναι θέματα που θέτει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το μετρό και τον ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη, «θα του τονίσω ότι είναι πλέον Project που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και ταχέως», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά είναι ο πρωθυπουργός αυτός που έρχεται να συναντηθεί με τους φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της ΔΕΘ, εν αντιθέσει με το τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια,

 

Έμποροι: Η πραγματική οικονομία να αποτελέσει προτεραιότητα

 

Με τη φράση «είναι πλέον καιρός η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις να πάρουν προτεραιότητα, ύστερα από 15 χρόνια απαξία», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ατζέντα του στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφορούσε στα εξής θέματα: φορολογικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, έλλειψη ρευστότητας, ακατάσχετος λογαριασμός και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

 

«Ο εξωδικαστικός διακανονισμός όχι μόνο δεν θα αποδώσει, αλλά θα δημιουργήσει νέα αναταραχή», εκτίμησε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πώς είναι δυνατόν κάποιος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του να το πράξει με την προαναφερόμενη πρακτική; Αυτό που χρειάζεται και θα ζητήσουμε εμείς, είναι κούρεμα των οφειλών».

 

Για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και το νέο νόμο, ο κ. Φιλιππίδης -τονίζοντας ότι ούτε αυτοί που το απαίτησαν το μέτρο δεν το εφαρμόζουν- επισήμανε ότι εμμένει στη θέση για κατάργησή του.

 

«Ίσως το πετύχουμε με τα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέσαμε στο ΣτΕ», είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι «πολύ σύντομα αναμένω την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου».

 

Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης- Κιλκίς-Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας. «Είναι μια μάχη που δίνεται με πάρα πολύ σκληρότητα καθημερινά και σε αυτή θέλουμε να έχουμε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίπλα μας, να μας θωρακίσει να μας προστατεύσει ώστε απρόσκοπτα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να κάνουμε τη δουλειά μας", δήλωσε ο Μιχάλης Κούπκας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση ως γραμματέας του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του οικονομικού Επιμελητηρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.