ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς αναζητώντας «ήρεμα νερά»

09:30 - 31 Αυγ 2017 | Πολιτική
Στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς αναζητώντας «ήρεμα νερά»
Η αλλαγή πολιτικών δεδομένων στα Σκόπια, μετά την κυβερνητική αλλαγή και την αντικατάσταση στο τιμόνι του γειτονικού κρατιδίου του Ν. Γκρούεφσκι από τον Ζόραν Ζάεφ, δημιουργεί δυνητικά τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεων με τη πΓΔΜ, σε μια εποχή ανερχόμενων αβεβαιοτήτων και έντασης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στη βαλκανική περίμετρο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναχωρεί σήμερα οδικώς από τη Θεσσαλονίκη για μια αυθημερόν επίσκεψη- αστραπή, στην οποία θα εξετάσει από κοινού με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και το σημείο όπου βρίσκεται η διαδικασία για την συμφωνία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο βαρύ φόντο όμως του αδιεξόδου για το όνομα.

Μολονότι και στις δύο πρωτεύουσες εκτιμάται ότι ακόμη οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να επιτευχθεί λύση στο όνομα, εντούτοις είναι κοινή διαπίστωση ότι οι επόμενοι μήνες ενδέχεται να αποβούν καθοριστικοί, την ώρα μάλιστα που στην Αθήνα όλο και συχνότερα διαμηνύεται από πλευράς ΗΠΑ- Ε.Ε η ανάγκη να κλείσει αυτό το μέτωπο αστάθειας. Και αυτό ιδίως από την στιγμή που τα Σκόπια τα οποία αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά την απειλή του διαμελισμού, επείγονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ώστε να αποκομίσουν πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες κινήσεις, όπως η κυκλοφορία χάρτη που επεκτείνει τα σύνορα των Σκοπίων μέχρι τη Λάρισα, βρίσκονται στην αντίθετη όχθη από την επιθυμία της Ελλάδας, η οποία αναμένει κάποιες κινήσεις καλής θελήσεως που θα υποδηλώνουν την εγκατάλειψη της εθνικιστικής γραμμής του έξαλλου Γκρούεφσκι.   

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα ο Ν. Κοτζιάς θα έχει αρχικά συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και στη συνέχεια σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ, τον πρόεδρο της χώρας Γκιόρκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.