ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Μουίζνιεκς: Δώστε τέλος στον σχολικό διαχωρισμό των παιδιών!

12:31 - 11 Σεπ 2017 | Πολιτική
Επίτροπος Μουίζνιεκς: Δώστε τέλος στον σχολικό διαχωρισμό των παιδιών!
Ανήμερα του ανοίγματος των σχολείων στην Ελλάδα και μία βδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επέλεξε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουίζνιεκς, να θέσει δημόσια το θέμα του «διαχωρισμού» των παιδιών στα ευρωπαϊκά σχολεία.

Το πλήρες έγγραφο πρόκειται, σύμφωνα μ’ αποκλειστικές πληροφορίες του Reporter.gr, να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Επίτροπος Μουίζνιεκς δεν θα «χαριστεί» σε καμία από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που, μέσω της εφαρμογής του «σχολικού διαχωρισμού», στερούν την εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά.

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αρνούνται σε χιλιάδες παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες, των παιδιών Ρομά, προσφύγων και μεταναστών, την ισότιμη πρόσβαση στα σχολεία», θα υπογραμμίσει ο Επίτροπος.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες μας θα τονίσει ιδιαιτέρως πως, αυτού του είδους η διάκριση συνιστά «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών και έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αύριο, η επισκόπηση του Επιτρόπου, για τον «σχολικό διαχωρισμό» σ’ όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ευρώπης καθώς και των κινδύνων που συνεπάγεται η «αναγκαστική ξεχωριστή εκπαίδευση», που επιβάλλεται στις προαναφερθείσες κατηγορίες παιδιών στην Ευρώπη.

Το βέβαιον είναι ότι, ο Επίτροπος θα συμπεράνει πως: "Ο σχολικός διαχωρισμός περιορίζει τις ευκαιρίες μάθησης των παιδιών και είναι μια σαφής αδικία εναντίον των μειονοτήτων και άλλων ευάλωτων ομάδων ανθρώπων, διαιωνίζοντας την περιθωριοποίησή τους»!

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.