ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας αλλάζει πίστα ανοίγοντας το παιχνίδι σε Κέντρο, Δεξιά

14:47 - 11 Σεπ 2017 | Πολιτική
Ο Τσίπρας αλλάζει πίστα ανοίγοντας το παιχνίδι σε Κέντρο, Δεξιά
Του Γιώργου Χατζηδημητρίου Η απόφαση του Μαξίμου να μετατοπίσει ρεαλιστικότερα την τακτική του, από την ξεθωριασμένη πλέον επίκληση αόριστων αριστερών διακηρύξεων των καιρών της αφέλειας στο εφαρμοσμένο πεδίο του επιχειρείν, προκαλεί αντικειμενικά μια νέα μορφή πολιτικής κινητικότητας.

Αποτυπώνεται αυτό στην σχετική αμηχανία- όπως και στελέχη του χώρου της αναγνωρίζουν- με την οποία η ΝΔ υποδέχεται αιφνιδιασμένη τον Αλέξη Τσίπρα να εισβάλλει ορμητικά στο παραδοσιακό έδαφος του φιλελεύθερου χώρου, εγκαταλείποντας την ακραία πολωτική ρητορική του και υποσχόμενος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα, αλλά με κοινωνικό πρόσωπο και μέριμνα για τους εργαζομένους και την προστασία του περιβάλλοντος.  

Ελλείψει κάποιου χειροπιαστού αποτελέσματος στην σκληρή καθημερινή ζωή των πολιτών που ταλανίζονται από την υπερφορολόγηση, την υψηλή ανεργία και της εργασιακή αβεβαιότητα, ο κ. Τσίπρας, όπως διαπιστώνει η πολιτική αγορά, αίρεται πάνω από τις «ενοχλητικές» αυτές καταστάσεις, αναδεικνύοντας υπερβατικά ως προτεραιότητα την «οργάνωση του μέλλοντος»…

Σε αυτό το αόριστο μέλλον παραπέμπει και τη μείωση των δυσβάστακτων φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, την έλευση της ανάπτυξης, αλλά και την αντιμετώπιση των δομικών καθυστερήσεων του Κράτους, όπως φάνηκε από όσα ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη υποδεικνύοντας έμμεσα το τρέχον μέτρο των καχεκτικών δυνατοτήτων και επιδόσεων της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας.

Ασφαλώς, μετά τη λήξη της μακρόσυρτης 2ης αξιολόγησης,  υπάρχει σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου μια θετική συγκυρία για τη χώρα. 

Όμως κατά κοινή ομολογία, κυρίως ανθρώπων της αγοράς,  δεν συνοδεύεται από ενθαρρυντικές πολιτικές πρωτοβουλίες μεγάλου βεληνεκούς που θα μετακινούσαν σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια από τις σημερινές τους αμφιβολίες και θα διαμόρφωναν νέα επενδυτικά δεδομένα στη χώρα.

Εκ των πραγμάτων, παρ΄ όλα αυτά-και το ενσωματώνουν αυτό στις εκτιμήσεις τους πολιτικοί αναλυτές του Δεξιού χώρου- ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος. 

Έχοντας εγκαταλείψει οριστικά τις αρχές μιας παληομοδίτικης πολιτικής αιδούς, μπαινοβγαίνει με αφοπλιστική άνεση πλέον στους όμορους πολιτικούς χώρους.

«Υπήρχε ένα ψευτοδίλημμα το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τη στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη ή θα φύγουμε από αυτήν. Βλέπω ότι η Ν.Δ. δεν το κατάλαβε ποτέ ότι αυτή ήταν η στρατηγική μας επιλογή και συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα και σε μια άποψη που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ο αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μας βγάλει από την Ευρώπη. Σε αυτό κάνει αντιπολίτευση. Στο ίδιο επιμένει και ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς. Αυτού του χαρακτήρα η στρατηγική επιλογή, νομίζω ότι είναι λυμένη» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Έχει κανείς απορίες; 

Στη νέα κομματική αρχιτεκτονική που περιέγραψε, χωράνε όλοι: Από παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, έως Κεντροαριστερούς, με κορμό βέβαια την «Αριστερά» τύπου ΣΥΡΙΖΑ που ενσωματώνει τις καλύτερες παραδόσεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της λαϊκής Δεξιάς και υπερασπίζεται-ρητορικά μόνο προς το παρόν…-μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο.

Είναι πρόδηλο, όπως συμπεραίνουν στα κομματικά επιτελεία, ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί με όχημα τα θέλγητρα της εξουσίας, να διεμβολίσει τους εκατέρωθεν πολιτικούς χώρους, ενισχύοντας την πίεσή του τόσο προς τη ΝΔ, την οποία «χαρίζει» στα ακραία στοιχεία της, διαβλέποντας άκομψα ότι οσονούπω θα εκδηλωθούν εσωκομματικά προβλήματα, όσο και προς την Κεντροαριστερά την οποία καλεί να επιλέξει στρατηγικό εταίρο, προειδοποιώντας αυτάρεσκα ότι αν δεν στέρξει σε συνεργασία θα απευθυνθεί προνομιακά στις κοινωνικές δυνάμεις που την απαρτίζουν.

Στο πνεύμα αυτό, δεν έχει πρόβλημα να ξεκαθαρίσει ότι σκοπός του, μέσω της απλής αναλογικής που ψήφισε στη Βουλή,  είναι η αναδιάταξη του κομματικού και πολιτικού τοπίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ευρύτερων συνθέσεων και προγραμματικών συνεργασιών και- γιατί όχι;- τρικομματικών κυβερνήσεων στη χώρα.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.