ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς ανοιχτή ρήξη ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

20:18 - 17 Σεπ 2017 | Πολιτική
Προς ανοιχτή ρήξη ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Του Άγγελου Κωβαίου Στοιχεία ανοιχτής αντιπαράθεσης, με ορατό το ενδεχόμενο ρήξης - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την σχέση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι - προσλαμβάνει η ξεκάθαρη πλέον διαφωνία ως προς το θέμα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεων ψηφοφορίας.

Οι εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κρίνουν εν πολλοίς και την δυνατότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας με τα δεδομένα με τα οποία ξεκίνησε, καθώς και με τον γνωστό σήμερα αριθμό υποψηφίων. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, η απειλή να δυναμιτιστεί το κλίμα και να υπάρξει ακόμη και αποχώρηση ενός ή και περισσότερων υποψηφίων, είναι υπαρκτή. 

 

Με ένα δελτίο που διανεμήθηκε ως άτυπη ενημέρωση την Κυριακή το απόγευμα, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά θέτει βέτο για την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, προβάλλοντας μία σειρά επιχειρήματα ή κατ' άλλους δικαιολογίες. Αμεση ήταν η απάντηση του Ποταμιού με ενυπόγραφη δήλωση του Δ. Τσιόδρα, ο οποίος καλεί όλους του υποψηφίους να πάρουν θέση και να μιλήσουν ξεκάθαρα.

 

«Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία. Όπως αποφάνθηκαν οι επαϊοντες, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως. Περιμένουμε τις απόψεις και των άλλων υποψηφίων για την αρχηγία του νέου φορέα. Ας μιλήσουμε όλοι ξεκάθαρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Χαρικάου Τρικούπη είχε διαμηνύσει την άρνησή της για την διεξαγωή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με ένα non paper, στο οποίο αναφερόταν μεταξύ των άλλων: 

 

«Όσον αφορά την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Ζητήσαμε  να μελετηθεί, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογής, η μυστικότητα της ψήφου, η εγκυρότητα του ηλεκτρονικού συστήματος.  Έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα δεδομένα.

 

(α) Σε καμία χώρα, στην  δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Σε μία μόνον χώρα εφαρμόζεται. Στην Εσθονία. Αλλά εκεί προηγήθηκε πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένους δήμους, καθώς και άλλες δοκιμασίες του συστήματος, που κράτησαν αρκετά χρόνια. Η κυριότερη, όμως, εγγύηση για το αδιάβλητο είναι η προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα για την παραλαβή του ειδικού κωδικού (pin).

 

(β) Τον τελευταίο χρόνο διεξήχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη στα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τριών Ευρωπαϊκών χωρών. Σε κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Η λογική είναι απλή. Η συμμετοχή στις κορυφαίες αυτές διαδικασίες προϋποθέτει επίδειξη της θέλησης του εκλογέα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές. Και μια πρώτη προϋπόθεση και εγγύηση είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα.

 

(γ) Η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία επιχειρήθηκε να εισαχθεί στις εκλογές ενός κρατιδίου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας (ένα Δικαστήριο που έχει πανευρωπαϊκό κύρος) έκρινε τη διαδικασία αντισυνταγματική ως προς δύο αρχές. Την αρχή της δημοσιότητας της εκλογικής διαδικασίας και την αρχή της μυστικότητας της ψήφου. Το Ανώτατο αυτό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «ο μέσος πολίτης δεν έχει τις τεχνικές γνώσεις για να ελέγξει αν τελικά προσμετρήθηκε η ψήφος του, αν το σύστημα δεν έπαθε τεχνική βλάβη, αν δεν υπήρξε παρέμβαση τεχνικού με ειδικές γνώσεις που να επηρεάσει το αποτέλεσμα (hacker). Επίσης αποφάνθηκε ότι δεν αρκεί να έχει γίνει προέλεγχος των μηχανημάτων σε συνθήκες δημοσιότητας, ότι δηλαδή τα μηχανήματα πληρούν (αφηρημένα και όχι in concerto) τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας.

 

(δ) Ουδεμία από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλώνει ότι έχει εμπειρία σε εξ αποστάσεως ψηφοφορία τόσο μεγάλου εγχειρήματος. Δύο εταιρείες έχουν απαντήσει αρνητικά  αφού, μεταξύ άλλων, δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας . Η τρίτη εταιρεία δήλωσε ότι το μελετάει. 

 

(ε) Από ορισμένους προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, που χρησιμοποιήθηκε στις τελευταίες Πρυτανικές εκλογές. Δηλαδή ένα σύστημα με κλειστό εκ των προτέρων μητρώο, για το οποίο προηγήθηκε ταυτοποίηση των συμμετεχόντων με αυτοπρόσωπη παρουσία. Εμείς επιδιώκουμε τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων από έναν πληθυσμό εκατομμυρίων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει μητρώο, χωρίς έγκυρη ταυτοποίηση. Τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.  Με επιπρόσθετο μειονέκτημα  ότι ο server αυτού του συστήματος βρίσκεται στο Υπουργείο Παιδείας. Μια προοπτική που δεν τη διαπραγματευόμαστε, για ευνόητους λόγους».

 

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης: «Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων.  Και αυτές παρά τις προσπάθειες  του κ Αλιβιζάτου δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντηση ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής  και η παραλαβή του αποκλειστικού γι’ αυτόν κωδικού (pin)». 

 

Και επισημαίνουμε ότι ούτε για τους Έλληνες του εξωτερικού θα υπάρξει πρόβλημα αυτοπρόσωπης παραλαβής pin, γιατί προβλέπονται ήδη παρά πολλά εκλογικά κέντρα σε όλο τον κόσμο».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:21 - 17 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.