ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θύελλα για τη διόρθωση φύλου-Αλλαγές Κοντονή-Καταψηφίζει η ΝΔ

14:33 - 09 Οκτ 2017 | Πολιτική
Θύελλα για τη διόρθωση φύλου-Αλλαγές Κοντονή-Καταψηφίζει η ΝΔ
Δριμύτατες αντιρρήσεις για την νομική αλλαγή φύλου από ανηλίκους (15έτη) συνεχίζουν να εκφράζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια «εξευμενισμού» τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταύρος Κοντονής επιχείρησε να ξεπεράσει τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επίμαχη ρύθμιση και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον πέντε βουλευτές – Γ. Γεννιά, Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης, Δ. Γάκης, Ν. Κασιμάτη – έχουν εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς για την ένταξη ανηλίκων στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Μικρές αλλαγές στη διάταξη για τη διόρθωση φύλου στους ανήλικους

Η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Κοντονής, στην έναρξη σχεδόν την συνεδρίασης προκειμένου να «μετρήσει» τις αντιδράσεις προβλέπει την συγκρότηση διεπιστημονικού οργάνου που θα μετέχουν παιδοψυχίατροι, παιδοχειρουργοί, ενδοκρινολόγοι, ψυχολόγοι κλπ.

Αναλυτικά:    

«Στην παρ. 2 του άρθρου 3 η φράση «ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου» απαλείφεται και αντικαθίσταται από την φράση:

«διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν α) ένας παιδοψυχίατρος β) ένας ψυχίατρος γ) ένας ενδοκρινολόγος δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος και στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα».  

 

Η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου.

Κύκλοι του κόμματος αναφέρθηκαν σε αυτή την απόφαση, ενώ παρουσίασαν και την πρόταση νόμου της ΝΔ για το ίδιο ζήτημα.

Η Νέα Δημοκρατία, σημειώνει συγκεκριμένα πως "ως φιλελεύθερη πολιτική δύναμη αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν.

-Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Όχι, όμως, επιπόλαια και πρόχειρα.

Απαιτείται να προηγηθεί δημόσιος διάλογος, προκειμένου να υιοθετηθεί το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ατομικών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και δεν θα γεννά νέα προβλήματα.

Η νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης είναι ο ορισμός της προχειρότητας και του καιροσκοπισμού.

Αντί να ρυθμίζει τα ζητήματα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα, χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών.

Απόδειξη της προχειρότητας είναι ότι δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους.

Η πρόταση του κ. Κοντονή θέτει ανοιχτά ζητήματα “δεδηλωμένης” της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ατόμων αυτών.

Αντιθέτως τους εκθέτει σε έναν ανεπίτρεπτο κοινωνικό στιγματισμό για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση που είναι συμβατή με την επιστημονική  εμπειρία και τη διεθνή πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του πράγματος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχθεί εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στους εξής άξονες:

  • Σέβεται την επιλογή του προσώπου 
  • Εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας 
  • Συμβαδίζει με τη διεθνή πραγματικότητα
  • Διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή πρόθεσή του 
  • Λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα 
  • Μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, περιλαμβάνει:

  • Την δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μια φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, από την οποία να προκύπτει ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη.
  • Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά από δύο (2) αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τέσσερις (4) μήνες.
  • Τη δημιουργία ειδικών δομών, στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό, για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων.

Στα «όπλα» κυβέρνηση-Εκκλησία
Σε κατάσταση «πολέμου» βρίσκεται η Εκκλησία εν όψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών.

Οι ιεράρχες, οι οποίοι έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση να… μετανοήσει και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο διότι «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας», ετοιμάζονται να βγάλουν τα… «όπλα» τους και από άμβωνος να καταγγείλουν την κυβέρνηση αλλά και όλους όσοι από τους πολιτικούς ταχθούν τελικά υπέρ της αλλαγής φύλου με μια απλή βεβαίωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 09 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.