ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι... «ευχές» και οι «μπίζνες» της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ

09:46 - 18 Οκτ 2017 | Πολιτική
Οι... «ευχές» και οι «μπίζνες» της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ
Συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 αποκάλυψε κατά τη διάρκεια των χθεσινών κοινών δηλώσεών του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο μετά τις κοινές δηλώσεις στον Λευκό Οίκο, το Μαξίμου έστειλε non paper, σύμφωνα με το οποίο για την κυβέρνηση η αιχμή της συνάντησης Τραμπ – Τσίπρα είναι «η στήριξη και τα συγχαρητήρια Τραμπ για την ανάκαμψη της Ελλάδας και η δημιουργία Ομάδας Εργασίας υπό τους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών», στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα απολογείται για μεγάλο διάστημα και θα αναγκαστεί να δώσει πολλά στοιχεία για τη «μυστική» ατζέντα αυτής της επίσκεψης, μέρος της οποίας αποκάλυψε με το γνωστό κυνισμό του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως πράγματι, ο Έλληνας πρωθυπουργός εισέπραξε από τον Αμερικανό πρόεδρο το μήνυμα για τις μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις αλλά και την επαναβεβαίωση της στήριξης της Ουάσιγκτον στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό που ήθελε το Μαξίμου· παρείχε την πολυπόθητη στήριξη στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως υπάρχουν πολλές μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις, τάχθηκε υπέρ μιας υπεύθυνης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Γνωστοποίησε, ωστόσο την ύπαρξη συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 κάνοντας λόγο μέχρι και για το κόστος της, που θα κυμανθεί στα 2.4 δισ. δολ. αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Θα συζητήσουμε τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς».

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων: 

Ο "Κήπος των Ρόδων" υποδέχθηκε τους Τσίπρα και Τραμπ για τις κοινές δηλώσεις. 

Πρώτος πήρε το λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε:

"Ο κ. Τσίπρας ειναι ενας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι το πραγματικά ιδιαίτερο. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν την κληρονομιά της Ελλάδας. Είμαστε ευγνώμονες που μας επισκέφθηκε, η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανένας που να μη συμπαθούσε το ελληνικό κράτος, πέραν των Αμερικανών".

"Με τον κύριο πρωθυπουργό κάναμε μια πολύ καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας κι εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% για τις αμυντικές δαπάνες. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F16, μια συμφωνία που θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας. Οι αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν οικονομικά. Τον συμβούλευσα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα παρέχει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων. Να συγχαρώ την Ελλάδα για την προσπάθεια επανάκαμψης".

"Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, του χρόνου. Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, για την συνεργασίας σας. Απόλαυσα την συζήτησή μας. Θα οικοδομήσουμε στις κοινές μας αξίες για ένα μέλλον ευημερίας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρωθυπουργέ", κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός:

"Η φιλία μεταξύ των λαών μας ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αξίες. Είναι ορθό ότι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα όπως και η ελληνική επανασταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα για ανεξαρτησία των Αμερικανών. Τις σχέσεις μας ενισχύει η ελληνική ομογένεια. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους μετα το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μαζί πολεμήσαμε το φασισμό. Επιζητούμε την στήριξη των ΗΠΑ για την εξοδο της Ελλάδας από την κρίση".

"Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση κι εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους με σημασία σε διεθνές επίπεδο: Πρώτον εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξάνει τις εξαγωγές της. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης, μία χωρα που εκπληρώνει τις νατοικές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ. Και τρίτον, η Ελλάδα όντας (sic) ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος σταθερότητας".

"Η Ελλάδα μπορεί να είναι πυλώνας ασφάλειας μόνο αν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας. Επιζητούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα δώσει νέα προοπτικη σε όλη την περιοχή. Η επικίνδυνη  αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί καθώς υπονομεύει τις σχέσεις μεταξύ δύο νατοϊκών συμμαχων σε μία ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά θα προστατεύει τα δικαιώματά της. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που θα βοηθήσουν στην συνέχεια. Ευχαριστώ θερμά", είπε ο κ. Τσίπρας.

H ερώτηση του FOX και η αμήχανη απάντηση 

Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε από τον δημοσιογράφο του FOX ερώτηση για τις δηλωσεις που είχε κάνει για τον Τραμπ πριν την εκλογή του: Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016 είχε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ "μακάρι να μη συμβεί αυτό το κακό. Τώρα, μετά τη συνάντησή σας, λέτε το ίδιο;"

"Διαπίστωσα από τη συνάντηση μου με τον πρόεδρο ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μπορεί μερικές φορές να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για το καλό. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ υπήρξε γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή ότι απειλούμαι. Πρέπει να δουμε το κοινό έδαφος που είναι σημαντικό για τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών και τους κοινούς μας στοχους. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα, αυτή είναι η βασική αξία που διατρέχει την Αμερική και αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο πρόεδρος Τραμπ", είπε ο έλληνας πρωθυπουργός. 

Στην ίδια ερώτηση συμπλήρωσε κι ο πρόεδρος Τραμπ πως "υπήρχαν όντως μερικές χώρες αγχωμένες, ο λογος της ανησυχίας τους ήταν ότι δεν είχαμε επιτρέψει εμείς στις ΗΠΑ να αξοποιήσουν τις σχέσεις τους με αυτές τις χώρες, Είχαμε ουσιαστικά αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, έφευγαν θέσεις εργασίας απο τις ΗΠΑ. Υπάρχουν κάποιες χώρες και ηγέτες που έχουν συγκεκριμένα συναισθήματα, αλλά δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ αντικείμενο εκμετάλλευσης".

to-paraskinio-tou-tet-a-tet-tsipra-trampti-dwsame-ti-pirame

Η επόμενη ερώτηση Αλέξη Τσίπρα ήταν: "Πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις; Πώς προσελκύετε αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;"

"Είναι ένα θέμα να κάνεις νομοθετικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις κι ένα άλλο θέμα να γίνουν πραγματικότητα οι νόμοι. Θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό νομοθετικό περιβάλλον. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Έχω συγκροτήσει μια task force για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο αμερικανός πρόεδρος τι γίνεται με το Ελληνικό. Πριν χρόνια είχε ενδιαφερθεί κι ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει για να γίνει πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε από τελευταία, πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων. Οι επενδύσεις μπορούν να μας βγάλουν οριστικά από την κρίση. Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός αλλά και επενδυτικός προορισμός". 

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Τραμπ επεσήμανε πως "πιστεύουμε στην Ελλάδα, είχαν προβλήματα, αλλά τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Υπάρχει προοπτική αγοράς αεροσκαφών και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι. Αυτή η χώρα, μία από τις ομορφότερες του κόσμου, έχει πολλές δυνατότητες. Έχουμε εδώ εξαιρετικούς Έλληνες που φέρουν αυτή την κληρονομιά. Έχουν απίστευτες δυνατότητες κι ελπίζουμε να τις αξιοποιήσουν".

"Θεωρείτε ακόμη την Τουρκία ως μία Δημοκρατία;", ρωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να απαντήσει "παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να είναι μοχλός πίεσης για τον εκδημοκρατισμό στο εσωτερικό της χώρας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να συνεργάζεται με σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα. Εξήγησα στον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία".

"Ως προς τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να αναβαθμισουμε το ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού εταίρου: Με το ΥΠΕΞ προχωρήσαμε σε πολυδιάστατη εξωτειρκή πολιτική αλλά με στόχο τη σταθερότητα. Εμβαθύναμε την συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στοχος μέσα από τις πολυμερείς συνεργασίες να διασφαλίσουμε την ειρήνη και συνανάπτυξη στην περιοχή", κατέληξε στις δηλώσεις του ο ελληνας πρωθυπουργός.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό. Ήταν μεγάλη μας τιμή να σας έχουμε εδώ. Προσοδοκώ να έχουμε πολλά χρόνια στενής φιλίας στο μέλλον και να συνεχίσουμε τη συνεργασία", είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις.

Υποστήριξη για το χρέος

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επιβεβαίωσα την υποστήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», υπογράμμισε στην συνέχεια ο Τραμπ.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές από πλευράς των ΗΠΑ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό, τους προκατόχους του και βεβαίως τον ελληνικό λαό, για την προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην ευημερία και τη σταθερότητα.

Ο Τραμπ για τα θέματα ενέργειας

«Εκτιμούμε» είπε, «τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας -Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου προκειμένου να υπάρξει διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας για το φυσικό αέριο, όπως επίσης και πιθανές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ το οποίο ήδη συμβαίνει και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις μας. Θα εξασφαλίσουμε έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας για τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας και επίσης, είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Αυτή η έκθεση θα καταδείξει την καινοτομία των αμερικανικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και βεβαίως, προσδοκούμε να στείλουμε μία υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στην Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση.

Κύριε πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ για την συνεργασία σας και την συνεργασία σας στην αντιμετώπιση των κοινών μας ζητημάτων. Απήλαυσα τις συζητήσεις που είχαμε και θέλω να έχουμε μια θερμή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», υπογράμμισε καταλήγοντας, ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις ανέφερε ο Ντ.Τραμπ και τόνισε πως «Υπάρχουν προβλήματα οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως. Έχουμε στη χώρα μας εξαιρετικούς Έλληνες της Ομογένειας οι οποίοι φέρουν αυτή την κληρονομιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει".

Μηνύματα για επενδύσεις

"Η Ελλάδα εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο", είπε ο κ. Τσίπρας και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι:

Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αυξάνει τις εξαγωγές της, αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση.

Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές αλλά και ταυτόχρονα ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη.

Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου, τις μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη μια σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ κι αυτό γιατί η Ελλάδα προσβλέπει:

Στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.

Στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια να βγούμε από τη ν κρίση.

Επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Πενς

Πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν θα εξειδικευτούν στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς με την οποία ολοκληρώνεται η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης είχε συνάντηση με επιχειρηματίες, συναντάται σήμερα το απόγευμα, στις 16:30 ώρα Ελλάδος, με τον αντιπρόεδρο Πενς. Στις 19:00 θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες, το οποίο παραθέτει το Business Council for International Understanding.

 

pinakas Όλο το παρασκήνιο από την συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ - Ο «λογαριασμός» των F-16 και τα ανταλλάγματα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.