ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίτσας: Στις 2/11 ο ελληνοαμερικανικός διάλογος για τα F16V

19:40 - 23 Οκτ 2017 | Πολιτική
Βίτσας: Στις 2/11 ο ελληνοαμερικανικός διάλογος για τα F16V
Στις 2 Νοεμβρίου θα ληφθεί από ελληνικής πλευράς η πρόταση του Κογκρέσου σχετικά με την αναβάθμιση των F-16, η οποία συμφωνήθηκε στις πρόσφατες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η εν λόγω επιστολή "η οποία θα είναι πολυσέλιδη, μπορεί να φτάσει και τις 300 σελίδες", θα δώσει το έναυσμα για τη λήψη αποφάσεων από ελληνικής πλευράς. Διευκρίνισε ότι αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι ο αριθμός των F-16 τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν.

Επιπλέονμ ο κ. Βίτσας είπε ότι η αμερικανική πλευρά ανέβασε το κόστος της συνολικής αναβάθμισης σε 2,4 δισ. δολάρια, και αφορά 123 αεροσκάφη. "Λέμε εμείς πόσα μπορούμε να δώσουμε; Μπορούμε να δώσουμε 1,1 δισ. ευρώ", τόνισε ο κ. Βίτσας "παίζοντας" με τις ισοτιμίες των νομισμάτων. Ο ίδιος τόνισε πως πέραν του αριθμού των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν τώρα, η πλήρης αναβάθμιση όλων των F-16 θα γίνει το αργότερο έως το 2025. "Αυτό το 15ετές και το 3ετές δεν είναι καινούργια πράγματα" τόνισε. Άλλο αν από το 2010 αναβάλλεται συνεχώς".

"Από πού μπορούμε να τα δώσουμε;" συνέχισε. "Από τον προϋπολογισμό. Έχουμε τώρα 500 εκατ. τον χρόνο. Άρα σε βάθος δεκαετίας έχουμε 5 δισ. ευρώ. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;" αναρωτήθηκε λέγοντας "όλα αυτά θα τα δούμε".

Σχετικά με τις θέσεις εργασίας και την κριτική που γίνεται είπε ότι θα γίνουν δυο-τρία αεροσκάφη στις ΗΠΑ και μετά Έλληνες θα πάνε εκεί να λάβουν τεχνογνωσία και να δούμε πως μπορεί να προχωρήσουν οι εργασίες "στην ΕΑΒ αλλά και σε ιδιωτικές εταιρίες".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.