ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη δεν άφησε μόνη την Ελλάδα, ούτε την Ιταλία

20:30 - 15 Νοε 2017 | Πολιτική
Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη δεν άφησε μόνη την Ελλάδα, ούτε την Ιταλία
«Η Ευρώπη δεν άφησε μόνη της την Ελλάδα, όπως δεν άφησε μόνη της και την Ιταλία» ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για το προσφυγικό και για το Χειμερινό Σχέδιο για τους Αιτούντες Άσυλο.

Ο Δ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε, πως στο ξεκίνημα της «άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης» η Ελλάδα, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, δεν ήταν προετοιμασμένες, όμως από την πρώτη στιγμή, η βοήθεια τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Ιταλία ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και συνεχής, σε μέσα, δυνατότητες και χρήματα.

«Οι πιέσεις δεν έχουν σταματήσει. Και δεν γνωρίζουμε και πότε θα σταματήσουν. Οι δε απρόβλεπτες καιρικές μεταβολές και ο βαρύς χειμώνας που ενέσκηψε πέρσι, ανέδειξαν μια δραματική πτυχή αυτού του θέματος. Συνθήκες απαράδεκτες για την πολιτισμένη Ευρώπη. Ήταν εικόνες ντροπής. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να επαναληφθούν» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε, ότι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές λαμβάνονται πλέον όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία για το χειμώνα και προλαβαίνουμε να το κάνουμε. Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος, υπογραμμίζοντας παράλληλα «το μήνυμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πολιτισμού» που έστειλαν σε όλο τον κόσμο οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες των νησιών.

Αναφορικά με την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε, ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον πόλεμο κατά των κυκλωμάτων των διακινητών και πως η πλήρης και συνεχιζόμενη εφαρμογή της θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί. Ο επίτροπος πρόσθεσε, ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν, ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να εντατικοποιήσουν την εφαρμογή της Δήλωσης, επιταχύνοντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σχετικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε, ότι ήδη από τις 50.000 καινούριες θέσεις που ανακοινώθηκαν, τα κράτη-μέλη δήλωσαν έτοιμα να καλύψουν σχεδόν 35.000 από αυτές, και αναμένονται περισσότερες δεσμεύσεις.

«Στο άμεσο μέλλον, οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε κανείς από τους ανθρώπους που προσωρινά φιλοξενούμε να μη βρεθεί ξανά απροστάτευτος σε καιρικές συνθήκες σαν και αυτές που ζήσαμε πέρσι» ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ούτε περιθώριο, αλλά ούτε είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Είναι αλήθεια, ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδος την εξέθεσε σε μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Ευρώπη της ευημερίας, του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, δεν είναι δυνατόν να μην είναι σε θέση να προσφέρει προστασία σε 10.000 ανθρώπους. Και την ευθύνη για να το κάνουμε αυτό τη μοιραζόμαστε όλοι, ευρωπαϊκοί θεσμοί, κράτη μέλη, κοινωνία των πολιτών. Συλλογική λοιπόν η ευθύνη, συλλογική και η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό το ανθρωπιστικό μας καθήκον».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.