ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζανακόπουλος: Προστατεύουμε τη λαϊκή κατοικία, να πληρώσουν οι μπαταχτσήδες

15:33 - 29 Νοε 2017 | Πολιτική
Τζανακόπουλος: Προστατεύουμε τη λαϊκή κατοικία, να πληρώσουν οι μπαταχτσήδες
Οξεία επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, την ώρα που η κυβέρνηση χωρίς θριαμβολογίες προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκίνησε την ενημέρωση σχολιάζοντας ότι η επιτυχής ανταλλαγή ομολόγων ήταν «ένα γεγονός που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο από μεγάλη μερίδα του Τύπου, αν και είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας».

Συμπλήρωσε πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, «επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI».

Όπως είπε, κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισ. ευρώ από μια «δεξαμενή»  29,6 δισ., δηλαδή η εθελοντική συμμετοχή άγγιξε το 86,1%, γεγονός που «καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ».

«Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την οικονομία» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είπε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και πως όλες οι πλευρές συντείνουν ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων μέτρων, ώστε να ενταθούν οι συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος. 

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πλειστηριασμοί

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς είπε ότι βασική μέριμνα είναι η προστασία της «λαϊκής κατοικίας».

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί έτσι θα επιβαρυνθούν πάλι οι ελληνες πολίτες» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση ως 31 Δεκεμβρίου για προστασία της κατοικίας τους θα προστατεύονται μέχρι το τέλος της λήξης του δανείου τους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου δεν λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά το δικαίωμα να υποβληθεί ένταξη για προστασία, διευκρίνισε.

Εξάλλου, είπε, η Ενωση Τραπεζών έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουν πλειστηριασμοί για ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.